slot online 2023

Kako prepoznati dijetu koja nije za vas – Pažljivo birajte dijetu

Napisao admin

Ako je određena dijeta u potpunosti suprotna vašim navikama i nije u skladu s vašim načinom života, teško da ćete moći da je se pridržavate. Takođe je potrebno izbjegavati dijete koje utiču na raspoloženje.


Dijeta (Foto: Cure.ba)

Opšte je poznata činjenica da je ljudima koji su smršali i uspjeli zadržati željenu težinu, zajedničko to što su u potpunosti promijenili svoj način života,prenosi zenasamja.me. To znači da su nastavili paziti na to koliko i šta jedu, te su shvatili što je ključni razlog njihova prejedanja. Većina popularnih dijeta ne vodi ka spomenutim, ključnim promjenama u načinu života jer je dugoročno nemoguće hraniti se pre restriktivno, osobito nakon što se postigne željena težina te nestane prvobitne motivacije. Poznato je i to kako restriktivne dijete i nagle promjene nisu dobre za zdravlje, te se preporuča postupno smanjivanje unosa kalorija; za početak nekih 300-500 manje na dan. Prilikom izbora dijete potrebno je razmotriti sve moguće zamke u koje biste eventualno mogli upasti i koje bi vas mogle zakočiti u postizanju krajnjeg cilja. Ako je dijeta suprotna vašim navikama, onda ona jednostavno nije za vas. Ako nemate vremena za kuvanje i pripremanje hrane, bićete frustrirani, zato dijeta u kojoj trebate pripremati komplikovanr obroke definitivno nije za vas.

“Ako dijeta nije u skladu s vašim načinom života, teško da ćete je se pridržavati” – riječi su poznate  američke nutricionistkinje Joy Bauer. Ako vam je potrebno ukloniti malo više kilograma, dijeta bi vam trebala sniziti i razinu kolesterola, šećera u krvi, te krvni tlak. Ako se nakon dva, tri mjeseca ništa ne promjeni onda trebate znati kako niste odabrali pravi put.

Spor gubitak kilograma, ujedno rezultira i brzim odustajanjem, dok su brzi rezultati snažna motivacija. Ako, nakon nedjelju dana, vaša vaga i dalje ne pokazuje gubitak kilograma, najvjerovatnije ćete se razočarati i odustati. No, ako vidite kako ste izgubite par kilograma, ili se barem riješili nagomilane vode, osjećaćete se puno bolje. Istraživanje jednog instituta na Floridi pokazalo je kako su žene koje su brzo smršavile – izgubile više kila i puno uspješnije održavale željenu težinu.

Dijete koje zabranjuju pojedine namirnice dugoročno su neodržive pa čak i opasne, pogotovo one koje izbacuju čitave grupe namirnica. Ne unosite li potrebnu količinu ugljikohidrata, možete osjetiti manjak energije, koncentracije, te izazvati ozbiljna oštećenja jetre, bubrega… Ako je vaš gubitak kilograma vezan isključivo uz činjenicu da uopće ne konzumirate ugljikohidrate, radije jedite manje obroke, jer ćete se ponovno početi debljati čim zagrizete neko pecivo, a i prijeti vam opasnost od ozbiljnog narušavanja zdravlja. Ako ste previše razdražljivi, to je jedan od prvih znakova da trebate prekinuti s dijetom jer vašem organizmu kronično nedostaju ugljikohidrati. Tu je i činjenica da, ako dijeta pretjerano utječe na vaše raspoloženje (i to negativno), prije ćete utopiti tugu u hrani nakon stresnog dana na poslu.

 

Svakako, prije odabira bilo koje dijete najvažnije je posavjetovati se s liječnikom kako bi bili sigurni da željena dijeta neće ozbiljno naštetiti vašem zdravlju, jer ono je ipak najvažnije od svega!

cure.ba

Komentari

komentara