slot online 2023

Jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka – Čaj od kamilice pomaže u mršavljenju

Napisao admin

Kamilica je jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka koja se još od davnina koristi zbog pozitivnih i blagotvornih uticaja na ljudsko tijelo. Danas se sve više koristi u prirodnim tretmanima za razne tegobe.


Čaj (foto: cure.ba)

Ono što možda niste znali je da vam kamilica može pomoći i da lakše, brže i uravnoteženo mršavite (i istovremeno vam umanjiti probleme kao što su akutna menstrualna bol, reuma i nesanica).

Međutim, nemojte misliti da je čaj od kamilice čudesni lijek za mršavljenje, takvo nešto ne postoji, ali vam može poslužiti kao pomoć u zdravoj ishrani, uravnoteženom načinu života i postizanju zdrave težine.

Bogat kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i vitaminom A, čaj od kamilice zaista može biti važan saveznik u mršavljenju.

Pripremite napitak od kamilice

Kod čaja od kamilice važna je doziranost. Čaj ne smije da bude prejak (previše čaja/premalo vode/predugo čaj stoji u vodi), jer biste mogli osjetiti težinu u želucu, mučninu i vrtoglavicu. Za šoljicu čaja dovoljna je kašičica suvog cvijeta. Kamilicu ne kuvamo, već samo prelijemo vrućom vodom.

Čaj možete piti hladan ili topao, ali ga nemojte zasladiti šećerom. Ako nešto već morate da koristite neka to bude med (kog smijete dodati samo u hladan ili mlaki čaj, jer inače gubi najvrednija hranljiva svojstva). Možete dodati i malo soka od limuna, za dodatni ukus, ali i ubrzano sagorijevanje masnoća. Limun je bogat vitaminom C i sadrži supstance koje ubrzavaju i stimulišu metabolizam.

Pripazite i na to da uz čaj od kamilice pijete i dovoljno vode. Nemojte prestati da pijete vodu – svejedno vam je potrebno barem litar i po vode dnevno uz čaj od kamilice.

Pijte čaj od kamilice prije svakog glavnog obroka

Ako zaista želite da osjetite povoljan uticaj čaja od kamilice na svojoj kilaži, pijte ga prije svakog glavnog obroka. Osim što ćete se tako brže osjećati sitim, pa ćete pojesti manje, čaj od kamilice stimuliše probavne sokove koji će pomoći da bolje razgradite hranu.

Kamilica umjesto nezdravih pića

Mnogi neće biti srećni što moraju da mijenjaju sokove i energetska pića čajem od kamilice, ali ako želite da smršate to morate da učinite. Čaj od kamilice pomaže i u izbacivanju toksina iz tijela, viška vode iz tkiva (jer je bogat kalijumom) što znači da vam celulit više neće biti toliko vidljiv.

Čaj prije spavanja

Čaj od kamilice dobro je popiti prije spavanja, jer će vam pomoći da umirite tijelo i da se kvalitetnije naspavate. Manjak sna ili loš kvalitet sna remeti proizvodnju insulina i druge hormonalne procese koji mogu dovesti do gojenja ili vam otežati napore da smršate.

Čajem protiv stresa

Kamilica će pomoći i kada se osjećate napeto, anksiozno ili pod stresom. Stres ima jako negativan uticaj na vaš hormonalni sistem i izaziva nakupljanje masnih naslaga, posebno onih oko područja želuca koje su najopasnije. Smanjenje stresa uz pomoć čaja od kamilice pomaže da se uravnoteži nivo hormona stresa i smrša.

Pomaže u varenju

Osim što pomaže u sagorijevanju masnih naslaga i izbacivanju viška vode iz tijela, čaj od kamilice ima povoljan uticaj i na oblikovanje vašeg tijela. Redovno uzimanje čaja od kamilice pomaže varenju i rješava probleme kao što su loša probava, zatvor ili usporen rad crijeva. U stvari, svi ovi procesi usporavaju napore tijela da se riješi toksina, a s njima i masnoća.

Kamilica pomaže boljem varenju, a uskoro ćete vidjeti i da kilogrami nestaju, naravno morate voditi računa i o ishrani i kretanju!

zena.hr

Komentari

komentara