slot online 2023

VMA dijeta – jelovnik, pravila i namjena

Napisao H. H.

VMA dijeta ili bolnička dijeta je plan prehrane u trajanju od 15 dana za brzo mršavljenje. Dijeta je prvotno bila namijenjena ljudima koji pate od srčanih bolesti i osobama koje prije operacije moraju izgubiti višak kila. No pokazalo se da je dijeta primjenjiva i za zdrave osobe.

Dijeta se sastoji od 3 ciklusa, od kojih svaki traje 5 dana. To znači da se svakih sljedeći ciklus ponavlja plan prehrane. Nakon završenog jednog ciklusa od 5 dana preporučuje se pauza od 2 dana. Dakle, ako se od ponedjeljka do petka pridržavate jelovnika iz dijete, za vikend jedete normalno.

Nakon završenih 15 dana dijete neophodno je napraviti 2 tjedna pauze. Ako se dijetu u potpunosti slijedi, osoba bi svakih 5 dana trebala gubiti 2.5 – 5 kg, a po završetku dijete izgubi se do 15 kg.

S obzirom na to da se radi o dijeti čiji plan prehrane zahtjeva unošenje manje od 1000 kalorija dnevno (preporučen unos je minimalno 1200 kcal za žene i 1500 kcal za muškarce), posavjetujte se s liječnikom prije početka dijete.

VMA dijeta – pravila
Kako bi dijeta bila učinkovita, važno je pridržavati se svih rigoroznih pravila. Pa tako nije dozvoljeno konzumirati alkohol i šećer (ili druge zaslađivače) za vrijeme trajanja dijete. Unos soli je ograničen, te se preporučuje minimalna doza ako je potrebna.

Tijekom dijete važno je u tijelo unositi najmanje 2 litre tekućine, najbolje vode. Dozvoljeno je piti i biljne ili zelene čajeve (nezaslađene) ili limunadu (također nezaslađenu). Glavne namirnice koje propisuje ova dijeta su naranča i tost.

Svi obroci koje jelovnik propisuje moraju se pojesti poštujući točno propisanu količinu. Isto tako i sve namirnice koje propisuje moraju se konzumirati, ali nije bitno jesu li hladne ili tople.

vma dijeta

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

VMA dijeta – jelovnik
Što se tiče namirnica unutar jednog obroka, nije bitno kojim se redoslijedom jedu, dok god se sve pojedu. No važno je slijediti točan raspored obroka (doručak, ručak, večera).

Doručak je za svaki dan tijekom dijete isti. Propisuje se 1 naranča, 1 komad dvopeka i 1 šalica nezaslađenog čaja ili kave.

Prvi dan
Ručak – 1 naranča, 1 kuhano jaje, 1 komad dvopeka, 2 žlice kiselog vrhnja. Kiselo vrhnje je uvijek moguće zamijeniti istom količinom jogurta.
Večera – 2 kuhana jaja, 2 komada dvopeka, 1 krastavac i 1 rajčica.
Drugi dan
Ručak – 1 naranča, 1 kuhano jaje, 2 komada dvopeka, 2 žlice kiselog vrhnja.
Večera – 1 naranča, 1 rajčica, 1 komad dvopeka, pljeskavica (od 125 g mljevenog junećeg mesa, pržena na jako malo ulja).
Treći dan
Ručak – 1 naranča, 1 kuhano jaje, 1 krastavac, 2 žlice kiselog vrhnja.
Večera – 1 naranča, 1 komad dvopeka, pljeskavica (od 125 g mljevenog junećeg mesa, pržena na jako malo ulja), šalica čaja ili kave (bez šećera).
Četvrti dan
Ručak – 1 rajčica, 1 komad dvopeka, 125 g mladog kravljeg sira.
Večera – 2 rajčice, 2 komada dvopeka, pljeskavica (od 125 g mljevenog junećeg mesa, pržena na jako malo ulja).
Peti dan
Ručak – 1 rajčica, 1 komad dvopeka, 200 g kuhanog junećeg mesa.
Večera – 1 kuhano jaje, 500 g kuhanog povrća.
vma dijeta jelovnik

VMA dijeta po satima
Za vrijeme dijete jedu se tri obroka dnevno, a preporučeni razmak među obrocima je 4 do 5 sati. Posljednji obrok (večera) mora biti završen najmanje dva sata prije odlaska na spavanje,piše Krenizdravo

Ako ne želite vratiti izgubljene kilograme, dijeta preporučuje da se po završetku jednog dana u tjednu (npr. ponedjeljkom) pridržavate režima. Prema tome, jedan dan u tjednu za doručak se preporučuje čaša soka od limuna bez šećera (2 dl), za ručak jabuka i komad dvopeka, a za večeru kuhano jaje, rajčica i dvopek.

Komentari

komentara