slot online 2023

Postoji nekoliko situacija – Kada nikako ne smijete držati dijetu?

Napisao admin

Postoji nekoliko situacija u kojima apsolutno nije pametno držati dijetu. Koliko god da želite da izgubite kilograme, budite svjesni da možete ozbiljno naškoditi svom zdravlju. Pročitajte u kojim situacijama je to slučaj…


struk (foto:cure.ba)

U trudnoći 

Drugo stanje je period kada dijeta nikako nije dozvoljna. Vašoj bebi je potrebna hrana kako bi se razvijala, a i vama takođe. Ako započnete dijetu tokom trudnoće i redukujete ishranu rizikujete i svoje i bebino zdravlje. 

Tokom dojenja 

Majci koja doji potrebno je dosta kalorija kako bi proizvela dovoljno mlijeka. Ovo nije period kada bi trebalo da se brinete o gubitku kilograma. Energija mora biti na nivou, zato je bolje da umjesto dijete birate kalorične, ali zdravije namirnice. 

Zdravstveni problemi 

Ukoliko bolujete od neke bolesti, pijete terapiju ili nešto slično, prije početka dijete obavezno konsultujte svog ljekara koji će prepisati režim ishrane koji odgovara vašem stanju. Nikako na svoju ruku nemojte započinjati dijetu, možete samo pogoršati trenutno stanje u kom se nalazite. 

Kako biste udovoljili nekome 

Nikada nemojte mršaviti da biste udovoljili ljudima koji imaju problem sa vašom težinom. Započnite novi režim ishrane i vježbanja onda kada ste vi za to spremni. Naučite da preduzimate akcije samo onda kada vi to odlučite, a ne neko drugi. 

Mediji stalno nameću mršavost kao ideal mladim djevojkama. Nikada nemojte pratiti trendove, već naučite da volite svoje tijelo. Shvatite da nisu svi isto građeni, stoga ne mogu izgledati kao Viktorijini anđeli. Ako vaše tijelo ima potencijal da izgleda bolje, samo naprijed – ali shvatite da predispozicije ne možete mijenjati i biti u tuđem tijelu. 

Zbog opsesije 

Da li stalno isprobavate nove dijete i vraćate izgubljene kilograme? Ukoliko je brojanje kalorija preuzelo primat nad vašim životom, možda ste otišli predaleko. Nemojte dozvoliti da vam dijeta bude dominantni faktor u životu. 

Zbog depresije 

Dijete koje su izuzetno rigorozne mogu učiniti da se osjećate mizerno. Vrlo lako možete upasti u depresiju. To nije rješenje, idite kod nutricioniste i neka vam prepiše dijetu koja odgovara vašoj krvnoj slici sa namirnicama koje održavaju nivo energije i raspoloženja i obezbjeđuju normalno funkcionisanje.

B92

Komentari

komentara