slot online 2023

Šta savjetuju stručnjaci – Zašto je ipak dobro biti gladan?

Napisao admin

Prva reakcija na riječ glad je da je u pitanju nešto loše, osjećaj koji treba popraviti.


Gladna žena (foto: zena.hr)

Međutim, umjerena glad je veoma bitan dio ishrane, jer reguliše metabolizam, smanjuje izbirljivost, utiče na to da hrana ima bolji ukus i da užitak pri jelu bude veći. Mnogi grickaju po cijeli dan, nikada nisu potpuno siti, ali, ipak, ne dozvoljavaju da osjete glad. Francuzi instinktivno biraju pravo vrijeme za osjećaj gladi. Grickanje tokom dana je rijetkost zato što je veoma bitno sjesti za sto sa dobrim apetitom, pogotovo kada je ukus hrane u pitanju, piše Hafington post.

Naučnici sa Univerziteta Harvard tvrde da konstantno grickanje i zavaravanje gladi nije dobro za metabolizam i sveopšte zdravlje, jer se na taj način pretjeruje sa jelom, što dovodi do niza problema.

Pojedini stručnjaci za gubljenje težine preporučuju takozvanu “Skalu gladi”. Koncept je vrlo jednostavan i podrazumijeva tri manja obroka u toku dana. Takođe, ne jede se dok se ne osjeti “prijatna glad” i prestaje se sa obrokom kada se osjeti blaga sitost.

Naravno, obroci treba da zadovolje dnevnu dozu vitamina, koji su potrebni organizmu da normalno funkcioniše. Slatkiši, gazirana pića i alkohol se nikako ne preporučuju. Na primjer, djeci je potrebno od 1.000 do 1.500 kalorija, odraslim muškarcima između 2.500 i 3.000, a umjerno aktivnim ženama do 2.000 kalorija dnevno.

Umjereni ojsećaj gladi je posebno dobar za djecu, jer smanjuje njihovu izbirljivost i na taj način će pojesti i namirnice koje su neophodne za razvoj organizma, a koje su im inače mrske, prenosi RTS.

Stručnjaci napominju da je veoma važno uspostaviti pravilan vremenski interval, da između obroka treba da prođe četiri do pet sati, jer će tako hrana imati bolji ukus i predstavljaće pravi užitak.

cure.ba

Komentari

komentara