slot online 2023 Zdravlje

Željeli biste da smršate – Ketogena dijeta troši masti, liječi epilepsiju i rak

Napisao admin

Željeli biste da smršate, a da ne izgubite mišićno tkivo? Ketogena dijeta već decenijama pomaže bilderima da postignu izražene mišiće, pomaže i u liječenju epilepsije, a sve su glasniji i oni koji tvrde da ovakav način ishrane liječi rak.


struk (foto:cure.ba)

Prije nego što uvedete bilo kakve promjene u ishrani, a želite da smršate, treba da izračunate koliko vam je kalorija potrebno u stanju mirovanja. Poslije toga unos kalorija smanjite najviše za 10 do 20 posto od tog iznosa. Ako gubite više od jednog kilograma nedjeljno, najvjerovatnije gubite mišićno tkivo.  

Ketogena dijeta  

Ketogena dijeta obiluje masnoćama, unose se i proteini, ali ugljenih hidrata (voće i skrob ne dolaze u obzir) gotovo i da nema. Može da se jede tek poneko povrće niskog glikemijskog indeksa. Krompir, pirinač, pasulj, grašak i slično povrće bogato ugljenim hidratima nije prikladno, ali zato treba unositi zelenu salatu, krastavce i kupus.  

Da li je ova dijeta zdrava?  

Ketogena dijeta je prihvatljiva za neke ljude, ali sasvim sigurno nije za sve. Izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane vrši pritisak na tijelo – prije svega na jetru i funkciju bubrega. Tokom prvih nekoliko nedjelja mnogi koji prihvataju ovakvu ishranu osjećaju znatan umor jer tijelo pokušava da se prilagodi korištenju ketona kao pogonskog goriva. Ketoni su nusproizvodi sagorijevanja masnoća.  

Ketogena dijeta pomaže u liječenju od raka  

Ketogenu dijetu mnogi smatraju i lijekom protiv raka. Najpoznatija je priča prvaka u dizanju tegova Freda Hatfilda, kojme je ovakva ishrana pomogla da pobijedi rak kostiju. Doktor mu je rekao da ima još samo tri mjeseca života, ali je uz pomoć ketogene ishrane spasio sebi život. Nagađa se da je stvar u tome da normalne ćelije mogu koristiti ketone za energiju, ali ćelije raka to ne mogu. Nema ni nuspojava, osim gubitka na težini. Novinarka američke mreže CBN Lori Johnson koristila je manje strogu verziju ketogene dijete pošto je preživjela rak.

cure.ba

Komentari

komentara