Meksičke tortilje (foto: cure.ba)
Potrebne namirnice:
3 šolje namjenskog brašna (za kukuruzne tortilje koristite kukuruzno brašno)
2 kašičice praška za pecivo
2 kašičice soli
3/4 šolje margarina ili masti
3/4 šolje vruće vode
Način pripreme:
Pomiješati brašno, prašak za pecivo i sol. Nasjeckati margarin i umiješati sa brašnom da se dobije tijesto koje se mrvi. Dodati 3/4 šolje vruće vode ili koliko je potrebno da se napravi glatko tijesto. Raditi tijesto dok ne počne da se odvaja od ivice posude.
Ako se tijesto lijepi za ivice posude, dodati još malo brašna. Gotovo tijesto ostavite oko 1 sat. Podijeliti tijesto na 10 do 12 loptica. Posuti brašnom radnu površinu i oklagijom razvući lopticu na oko 4 mm debljine. Staviti svaku tortilju u gvozdeni kalup i pecite s obje strane 1-2 minute.
Dobar tek!
cure.ba