Zdravlje

DOLAZI NAM ČUDOVIŠTE OD OLUJE – Jaki udari vjetra i kiše napraviće potpuni haos u ovim krajevima!

Napisao admin

– Satelitska slika pokazuje formiranje Sredozemnog cikona, rekao bih i oluje. Vidite ove bijele skupove oblaka? To su jaki olujni sistemi unutar frontalnog sastava novoformiranog ciklona – navodi profesor Zoran Zadro, na popularnoj meteo-stranici Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.


– U upozorenjima ste mogli vidjeti koja područja su rizična za obilne kiše i jako nevrijeme. Međutim, neće baš svako područje biti jednako pogođeno, sve će zavisiti gdje će se stvoriti ovi jaki olujni sistemi. Tu gdje se stvore, a naša regija jeste na udaru, očekujte jaku grmljavinu, jak vjetar, vrlo obilnu kišu i mogućnost lokalnih poplava. Idućih 12 sati do 24 sata spomenuti ciklon će se kretati preko srednje i južne Italije prema nama. Tako da možemo očekivati od 50 mm do 180 mm kiše. Na riziku su srednja i južna Dalmacija, jugozapadna, zapadna, sjeverozapadna, srednja i istočna Bosna, Hercegovina, južna, zapadna i srednja Srbija, Crna Gora, Albanija i Makedonija – istakao je Zadro.

 

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić rekao je da je u Srbiji podignut nivo pripravnosti štabova za vanredne situacije zbog očekivanih obilnijih padavina i mogućeg izlivanja bujičnih vodotokova, dodajući da za sada nigdje nema problema.

 

– Pratimo situaciju i spremni smo da reagujemo, sada nigdje nije kritično – kazao je Marić i naglasio da se ne očekuje izlivanje rijeka, ali da bi bujični vodotokovi mogli da naprave probleme.

 

Prema njegovim riječima, Sektor za vanredne situacije MUP-a je još prije dva dana dobio upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda da se narednih dana očekuju obilnije padavine, od 20 do 30 litara kiše po metru kvadratnom, a na pojedinim mjestima do 50 litara po kvadratu.

nezavisne

Komentari

komentara