Kuća i hrana

HLJEB KOJI JE ZALUDIO BALKAN: Nijedna pekara ne može napraviti niti sličan, specijalan recept koji morate probati!

Napisao H. H.

Recept za hljeb…

Nijedna pekara ne može napraviti niti sličan, ovaj specijalan recept koji morate probati

Sastojci:

  • 1 šoljica = 250 ml
  • 1 šoljica + 1/2 šoljica bijelog brašna
  • 1 kašikica soli
  • 1 vrećica (8g) suhog kvasca
  • 1/2 kašike šećera
  • 1 šoljica tople vode
  • malo kukuruznog brašna za posipati pleh

Premaz:

  • 1 bjelanjak
  • 1 kašika vode

Priprema

U većoj posudi izmiješajte 1 šoljicu brašna, sol, kvasac i šećer. Izmiješajte i dodajte toplu vodu.

Mikserom (s nastavcima za tijesto) miješajte par minuta.

Pomalo dodavajte preostalo brašno (otprilike 1/2 šoljica) dok ne dobijete glatku smjesu koja se ne lijepi. Mijesite otprilike 10-tak minuta.

Tijesto stavite u nauljenu posudu i prekrijte krpom.

Stavite posudu u pećnicu sa upaljenim svijetlom na otprilike sat i pol dok se smjesa ne udvostruči.

Premjesite. Na pobrašnjenoj površini oklagijom razvaljajte tijesto u pravougao veličine cca. 30×38 cm.

Zarolajte i pritisnite krajeve.

Obložite pleh papirom za pečenje, lagano ga namastite i pospite kukuruznim brašnom.

Prebacite tijesto na pleh, zarežite nožem na par mjesta preko štruce i premažite bjelanjkom pomiješanim sa malo vode.

Pokrijte krpom i ponovo stavite u pećnicu sa upaljenim svijetlom na otprilike 45 minuta.

Pecite na 190oC 40-45 min (ponekad je dovoljno i 35 min.)

Vrući hljeb zamotajte u vlažnu čistu krpu dok ne omekša, prenosi “Coolinarka“…

 

Komentari

komentara