Zdravlje

ŽENA NIJE NI SLUTILA ŠTA JE MOŽE SNAĆI: Obrijala je dlačice “tamo dole”, a onda…

Napisao H. H.

Brojni stručnjaci upozoravaju da ova praksa može da prouzrokuje infekciju i iritaciju, s obzirom na to da je uloga stidnih dlačica da spriječe ulazak patogena u intimne dijelove tijela kod žena.

Uprkos tome što mnogi smatraju da je uklanjanje stidnih dlačica stvar higijene, stručnjaci navode da je riječ o jednoj o najvećih zabluda modernog doba.

Brojni stručnjaci upozoravaju da ova praksa može da prouzrokuje infekciju i iritaciju, s obzirom na to da je uloga stidnih dlačica da spriječe ulazak patogena u intimne dijelove tijela kod žena, piše “tagujme“…

PRIRODNA ZAŠTITA

“Riječ je o prirodnoj zaštiti zahvaljujući kojoj intimna zona ostaje čista. Ona spriječava kontakt kože i sluzokože sa česticama prašine, virusima i bakterijama i omogućava isparavanje vlage koja pogoduje razmnožavanju gljivica”, kaže doktorica Vanessa Mackay, član Kraljevskog koledža za ginekologiju i akušerstvo u Velikoj Britaniji.

Čak 62 posto ispitanica iz SAD odgovorilo je da u potpunosti uklanja dlačice sa intimne zone, dok 84 posto to čini u nekoj mjeri, piše Independent.

Ova praksa, u kombinaciji sa nehigijenskim donjim vešom poput tangi česti je uzrok brojnih zdravstvenih komplikacija poput infekcija, upale folikula, abscesa, laceracija i alergijskih reakcija.

Njih dodatno pogoršavaju sintetički materijali od kojih je napravljen donji veš.

Doktorica Vanessa Mackay navodi da čak i najsitnije posjekotine brijačem, koje se ne mogu vidjeti golim okom, mogu postati pravo leglo bakterijskih kultura i prouzrokovati probleme.

ŠIRENJE VIRUSA

Podsjetimo, nedavno se također pisalo da uklanjanje stidnih dlačica, bez obzira na metodu, može značajno povećati rizik od visoko zarazne virusne infekcije, odnosno širenja poks virusa Molluscum contagium. Te tvrdnje su bile zasnovane na istraživanju francuskih stručnjaka.

Komentari

komentara