Zdravlje

Imala sam samo 27 kilograma, ali sam izabrala da živim: Ispovijest djevojke koja je pobijedila anoreksiju

Napisao H. H.

Ona sada pomaže ljudima da prevaziđu problem koji je i sama imala, jer zna kako…

Sve više ljudi je nezadovoljno svojim izgledom i zato se bacaju na razne dijete, koje vrlo lako dovedu do poremećaja u ishrani. Upravo to se desilo i Alis, ali je ona uz težak napor uspijela da pobijedi anoreksiju. Sada ima namjeru da postane doktor i da liječi druge od ove grozne bolesti, prenosi “Telegraf“.

Alis Klark (18) iz Montreala je patila od anoreksije.

Kada je spala na svega 27 kg, prije četiri godine, odlučila je da ne želi više da gubi vrijeme u životu i krenula je na rehabilitaciju.

– Liječenje poremećaja u ishrani je dug i mukotrpan posao. Ali ja sam željela da živim, a ne da dani prolaze – otvorila se Alis za Daily Mail.

Alis je u početku smanjivala svoje obroke i izbacivala iz ishrane slatkiše, jer je željela da se osjeća bolje u svojoj koži. Nije ni slutila u šta se njeno nezadovoljstvo rođenim tijelom može pretvoriti.

– Samo sam željela da budem srećnija, a navukla sam i sebi i svojoj porodici veliku nesreću, Mogla sam da umrem – kaže Alis.

Kako je vreme prolazilo, nesrećna djevojka nije uopšte više imala simptome gladi i bilo joj je teško da proguta i par zalogaja dnevno.

– Završila sam četiri puta u bolnici za samo godinu dana i na kraju sam bila toliko neuhranjena da nisam mogla sama da koračam, već su me vozili u invalidskim kolicima – iskrena je Klarkova.

2013. godine, kada je četvrti put primljena u bolnicu, Alis je odlučila da neće više da traći svoj život, riješila je da ozdravi. Prošla je kroz naporan program rehabilitacije, ali je uspijela.

– Tada sam izgledala katastrofalno. Vidjela su mi se sva rebra, kičma mi je ispala, a podočnjaci su mi bili kao ogromne braon kese. Ne želim da bilo koja djevojka sebe vidi u tom stanju – objašnjava ona.

Alis Klark sada studira medicinu i ima želju da pomaže ljudima koji se bore protiv poremećaja u ishrani.

– Ova bolest se liječi tako što se krećete malim koracima. Potrebno je strpljenje i podrška najbližih. Svaki put kada ostvarite jedan cilj, čeka vas sljedeći, ali taj naredni je uvijek lakši, jer gradite samopouzdanje – zaključuje Alis.

 

Komentari

komentara