Zdravlje

Otkrivamo – Namirnice koje su loše za vaše zube

Napisao admin

Briga o zubima je vrlo važna. Kao dio lične higijene, trebali bi četkati zube dvaput na dan. To vam pomaže da izbjegnete loš zadah, uklonite male čestice hrane koje zapnu između zuba, spriječite kvarenje zuba i pruža vam blistav i bijel osmijeh.


Hljeb (Foto: Cure.ba)

Postoje mnoge namirnice koje mogu oštetiti zube i učiniti ih žutim. Zubni karijes i zadah iz usta se također događa zbog različitih namirnica. Mi vam donosimo popis namirnica koje biste trebali izbjegavati ukoliko želite imati lijepe i njegovane zube. 

1.    Sir. 

Ovaj mliječni proizvod može pružiti drugačiji okus za jelo i učiniti ga ukusnijim. Međutim, sir može uzrokovati karijes i neugodan zadah iz usta. 

2.    Čokolada. 

Svi volimo jesti čokoladu, ali slatko može stvarati klice i bakterije koje oštećuju zube. Nemojte redovno jesti čokoladu. Ako jedete, pobrinite se da operete zube čim je pojedete. 

3.    Kokice. 

Kokice možda jesu najbolja grickalica dok gledate film ili utakmicu. Međutim, kokice su ljepljive i znaju se često zaglavi između zuba. One samo mogu biti uklonjeni sa zubnim koncem.

4.    Začini. 

Origano i komadići crvenog čilija su najgori začini za zube. Prema tome, nakon što jedete  talijanska jela, pobrinite se da koristite zubni konac i četkicu prije odlaska u krevet. 

5.    Hljeb. 

Svi mi, posebno za doručak jedemo hljeb. Međutim, hljeb je previše suh i zna se zaglaviti u zubima. To dovodi do lošeg zadaha. Maslac s druge strane također oštećuje zube.

6.    Meso. 

Mala vlakna i tkivo mesa vrlo lako se može zaglaviti između zuba. Obavezno koristite zubni konac nakon mesa.

cure.ba

Komentari

komentara