Zdravlje

Za bolje zdravlje – Jutarnje navike koje vam mogu spasiti život

Napisao admin

Započinje li vam jutro tromim buđenjem, ispijanjem kave, a možda čak i cigaretom? Ako je tako, mogli biste sami sebi skratiti život, ali i smanjiti sreću i energičnost. Vrijeme je da usvojite nove navike


Vježbanje (Foto: Cure.ba)

Po jutru se dan poznaje. Zasigurno ste više puta čuli tu rečenicu, ali vjerojatno niste svjesni koliko je istinita. Ako vam je jutro stresno i ispunjeno nezdravim navikama, imat
ćete loše dane. Na to upozoravaju američki liječnici koji su izradili upute za ljepša jutra. Usvojite li ih, mogli biste uživati u sretnijem i zdravijem životu.

Udahnite zrak
Nakon spavanja, soba je puna ustajalog zraka čak i ako vam je prozor bio otvoren. Čim se ustanete, otvorite sve prozore u domu, glavu izbacite van i duboko udahnite i izdahnite 10 minuta. Pritom bi bilo dobro da sami sebe podsjetite da ste živi, zdravi i sretni. Ako uspijete ujutro razviti pozitivan stav, tijekom dana ćete biti otporniji na negativnosti koje će sigurno naići.

Istezanje
Tijelo je nakon spavanja pomalo tromo i svaki nagli pokret mogao bi uzrokovati probleme. Kako se to ne bi dogodilo, nakon jutarnje higijene, obavezno napravite vježbe istezanja. Ako ne znate kako se rade, pitajte trenera u obližnjoj teretani, a možete potražiti i na internetu gdje se nude takvi sadržaji i u video obliku.

Tjelovježba prije svega
Nakon istezanja, tijelo nagradite vježbanjem. Ako odradite tjelovježbu ujutro prije nego vas pritisnu sve obaveze, napravili ste sjajan posao. Vježba pojačava lučenje tzv.hormona sreće, pomaže vam da se razgibate i svježi započnete dan. Dakako, tjelovježba je i put do boljeg zdravlja i vitkosti. Za jutarnju tjelovježbu dovoljno je i 15 minuta, a odaberite trčanje ili nešto drugo što vam se sviđa.

Toplo-hladan tuš
Nakon vježbanja, skočite pod tuš i naizmjenično se istuširajte toplom i hladnom vodom. To će potaknuti vašu cirkulaciju, a vas će u potpunosti razbuditi i napuniti energijom. Nakon toga, ako želite, možete kožu počastiti hranjivim mlijekom za tijelo.

Doručak prije kafe
Možda obožavate kafu ujutro, možda ste i pušač, ali neovisno o tomu, niti kavu, a niti cigarete ne biste trebali konzumirati ujutro prije nego što ste nešto stavili u želudac. Već i vrapci na granama znaju koliko je doručak važan. On je podloga za cijeli dan. Nastojte ga pojesti u miru i bez žurbe. Dobar su izvor zdrave cjelovite žitarice s jogurtom te voće.

Upravljanje vremenom
Najviše problema ujutro ljudi imaju zbog lošeg upravljanja vremenom. Sav jutarnji stres proizlazi iz žurbe i kašnjenja. To je nešto što možete izbjeći ako se dobro organizirate. Nastojte navečer prije spavanja napraviti plan za sutrašnji dan. Tako ćete stići ujutro napraviti sve ovo što smo vam predložili. Naravno, trebat će vremena da usvojite nove navike, ali nemojte odustajati. To su navike od kojih ćete biti bolje raspoloženi, aktivniji, odmorniji, zdraviji i ljepši.

cure.ba

Komentari

komentara