Zdravlje

Zaustavljen rast tumora – Tajnu zdravlja i dugovječnosti kriju organizmi u okeanima!

Napisao admin

U okeanima žive vrlo stari organizmi što zaslugama svojih jakih otrova prkose milionima godina. Upravo ti otrovi mogu biti koristan izvor novih lijekova za čovječanstvo. Anestetici iz ribe, morskog psa, puževa…


Okean (Foto: Cure.ba)

U potrazi za novim lijekovima farmaceuti su zaronili i u podmorje. U tamnim dubinama okeana, na hiljadu i više metara dubine, skupljaju školjke i love ribu. Istražuje se već više od deset hiljada tvari morskog porijekla. Dvjestotinjak je već zaštićeno, a njih dvadesetak, dobivenih iz morskih organizama, testira se na ljudima. Očito, morske dubine postaju izvor novih djelotvornih lijekova. Riječ je o senzacionalnom novom pristupu liječenju nekih od najtežih bolesti.

Naravno, ideja o traženju molekula pogodnih za zdravlje u morskim dubinama novijeg je datuma. Kopno je već odavno istraženo pa su farmaceuti lijekove počeli tražiti u podmorskom prostranstvu koje zauzima 70% zemljine površine. U okeanskim dubinama pronašli su iznimno bogatstvo drevnih organizama što su zaslugom svog hemijskog oružja – jakih toksina – uspjeli preživjeti milione godina, a sada će upravo ovi otrovi čovjeku poslužiti u njegovoj borbi protiv tumora, virusa i bakterija.

ZAUSTAVLJEN RAST TUMORA

Farmaceuti smatraju da se u algama krije oružje za zaustavljanje rasta ćelija tumora. Tako na¨primjer, dijatomeje ili alge kremenjašice skrivaju tvari kojih na kopnu nema. Njima se služe u odbrani od neprijatelja. S pomoću odbrambenog mehanizma na svojevrstan način kontrolišu razmnožavanje svog neprijatelja.

Kada se ženke račića, koje alge jednostavno obožavaju, hrane dijatomejama, zajedno sa njima jedu i molekule koje zaustavljaju njihovu ćelijsku diobu i time smanjuju razvoj jajašaca za čak 90%. Molekule, koje naučnici u laboratorijama potanko istražuju, možda su sposobne zaustaviti i razmnožavanje ćelija tumora.

Jak lijek protiv raka mogao bi postati i tzv. yondelis, posebna tvar što se skriva u membranoznom ovoju organizama koji žive među korijenjem mangrova. Ekipa liječnika sa Talijanskog instituta za tumore, u saradnji sa Odjelom za onkologiju Instituta “Mario Negri” iz Milana, istražuje djelovanje te tvari na sarkom mekih tkiva.

Istražuju se i posebni mikroorganizmi koji su dostigli stepen razvoja između bakterija i gljive i žive, kako na kopnu, tako i u vodi. Iz njihove kopnene varijante nastale su čak dvije trećine svih postojećih antibiotika. A pošto spomenuti organizmi žive i u okeanima, istraživači instituta Scrips Institution of Oceanography iz Kalifornije, došli su na zamisao da ih potraže u morskim dubinama i provjere mogu li se od njih dobiti nove vrste još jačih antibiotika. I , kao što se zna desiti kad se tražeći jedan lijek, dođe do otkrića nekog drugog. Ustanovili su da bi se od posebne vrste spomenutih mikroorganizama, takozvanih salinospora, mogao dobiti novi djelotvoran lijek protiv raka crijeva, te nekih drugih oblika tumora na plućima i dojci.

ANESTETIK IZ RIBE

Morske dubine su već sada svojevrsna apoteka. Prvi lijek koji je na tržište došao iz morskih dubina, bio je lijek protiv virusa. Na tržištu se pojavio prije nekoliko godina, a dobili su ga od posebno mekane spužve Cryptotethya crypta koja živi u Karipskom moru. Takozvani vidarabin jedan je od najraširenijih lijekova protiv brojnih virusa, među kojima su najpoznatiji Herpes simplex i Herpes zoster. Neke studije potvrđuju da bi se otrov saksitoksin, kojeg u velikim količinama posjeduju neke otrovne ribe, mogao upotrijebiti u anesteziji. Smatra se kako spomenuta tvar, upotrijebljena u vrlo malim količinama, povećava učinak nekih anestetika. Time bi se mogle smanjiti doze anestetika i njihovi neželjeni učinci.

U jednom se mekušcu istraživači našli vrlo aktivnu tvar protiv hroničnih bolova, koja se već koristi u terapijama protiv bolova. Ta tvar je nazvana zikonotid, a pronađena je u morskom pužu lijepih šarenih boja. On živi uz obale Filipina, a njegova se ljuštura još od davnina smatra jednim od najljepših trofeja. To je izuzetno otrovna životinja. Svoje žrtve lovi posebnim trnom koji upotrebljava kao iglu za ubrizgavanje žućkaste tekućine, višestruko otrovne za velike ribe. Upravo se u njoj krije ljekovita tvar.

Za čovjeka ima nešto obećavajućeg i u morskim psima. Njihova hrskavica, slično hrskavici sisavaca, izjeda krvne žile tumora pa one «gladne» odumiru. U jetri morskih pasa postoji tvar koja usporava rast krvnih žila, pa bi ona mogla pomoći u liječenju tumora. Tvar nazvana skvalamin pomaže u poboljšanju vida kod ljudi koji obolijevaju od rijetke očne bolesti, degenarativne očne pjege.

cure.ba

Komentari

komentara