Zdravlje

Spremite se za patnju – Jet lag – Najgora bolest putovanja

Napisao admin

Sindrom brze promene vremenske zone (jet lag) nije umišljena stvar, već on ima stvaran fizički uzrok. Unutrašnji biološki sat podešen je prema pravilnom ritmu smjene dnevne svjetlosti i noćne tame, i kad tijelo tu smjenu doživljava u pogrešno vrijeme, biološki sat jednostavno izgubi prvobitni ritam rada. Prema podacima NASA-e, potreban je jedan dan da bi se nadoknadio svaki sat vremenske razlike tokom putovanja. Dakle, ukoliko se kraće vrijeme zadržite na udaljenoj destinaciji, moglo bi se dogoditi da se čitavog odmora oporavljate od posljedica ovog sindroma.


Ilustracija (Foto :Cure.ba)

Da biste bili spremni za letenje avionom, a da se potom ne osjećate kao da ste se s njim i “srušili”, potrebno je pridržavati se nekih pravila kako bi lakše pobijedili biološki sat.

* Udobnost na prvom mjestu – Na željenu destinaciju nemojte kretati iscrpljeni, u ručni prtljag spakujte masku za spavanje, čepove za uši i jastuk za vrat da biste lakše zaspali u avionu.

* Pijte vode – Vazduh u avionu je suv i može uzrokovati glavobolju, sušenje kože, sluzokože nosa i grla. Rješenje je da unesete dovoljno tečnosti.

* Pobrinite se za oči – Suh vazduh u avionskoj kabini može naškoditi vašim očima, izazvati osjećaj kao da imate pijeska u njima, a mogu djelovati i prokrvavljeno. Zato nije loše ponijeti kapi za oči jer će biti od izuzetne pomoći.

* Planirajte svoje obroke – Hrana koju unosite u organizam može vam pomoći da se prilagodite novoj vremenskoj zoni. Ukoliko je potrebno da ostanete budni, odlučite se za obroke bogate proteinima i izbegavajte hljeb, testenine i krompir, riba i meso uz salate i povrće idealno će poslužiti u tu svrhu. Ukoliko je potrebno da tokom leta utonete u san, odaberite obroke bogate skrobom i ugljenim hidratima i izbegavajte proteine.

* Razvedrite se – Oduprite se potrebi za spavanjem tokom dana. Umjesto toga, izađite na dnevnu svjetlost i pomozite tako vašem biološkom satu da se pravilno podesi.

* Samo duboko udahnite – Aromaterapija i esencijalna ulja pružaju prirodno rješenje za razliku od tableta za spavanje ili kofeinskih napitaka.

Simptomi:

Najčešći simptomi sindroma brze promjene vremenske zone su zamor i dezorijentacija zbog teškoće ostvarivanja kvalitetnog sna u uobičajeno vreme. U ostale probleme se ubrajaju
:
● bolovi i nelagodnost poput simptoma blagog gripa i pojačana podložnost bolesti i infekcijama,
● umanjena sposobnost reagovanja i loša koordinacija pokreta na liniji oko-ruka, smanjena moć koncentracije i stepena svjesnosti, koja je daleko od idealnog stanja ukoliko morate da sjednete za volan
● zatvor ili dijareja i mučnina u stomaku, glad u pogrešno vrijeme u toku dana, neobjašnjiva glad za hranom prepunom šećera i ugljenih hidrata.

cure.ba

Komentari

komentara