Zdravlje

VITAMIN B3 – Najnovije oružje u uništenju superbakterija

Napisao admin

Velike doze vitamina B3 povećavaju efikasnost neutrofila, bjelih krvnih ćelija koje jedu i uništavaju štetne bakterije i samim time jačaju imunitet


Hrana (Foto: Cure.ba)

Vitamin B3 je pravi borac za zdravlje
 
Prema najnovijem otkriću američkih naučnika s Instituta Linus Pauling sa Univerziteta Oregon, vitamin B3, tačnije jedan od njegovih oblika, nikotinamid, povećava sposobnost imuniteta da se što lakše bori sa stafilokok bakterijama.

Naučnici su vitamin B3 testirali na stafilokoknim infekcijama, kao što je potencijalno smrtonosna MRSA, “zlatni stafilokok” otporan na široki spektar antibiotika. Velike doze nikotinamida povećavaju efikasnos neutrofila, leukocita koji jedu i uništavaju štetne bakterije.

– Iako su antibiotici odlični, sve je više bakterija otporno na njih, osobito MRSA ili Staphylococcus aureus. Ovo otkriće moglo bi da pomogne pri tretiranju stafilokoka stimulisanjem jačeg imunološkog odgovora – objašnjava jedan od istraživača, profesor Adrijan Gombar.

Glavni izvor vitamina B3 su meso, jaja, mlijeko, riba, krompir, zeleno povrće i kvasac.

– Neutrofili predstavljaju prvu liniju odbrane protiv infekcija u krvi, pa iako su potrebna daljnja istraživanja, ne vidim zašto vitamin B3 ne bismo odmah počeli da koristimo kod obolJelih – napomenuo je profesor Mark Enrajt s britanskog Bat univerziteta.

cure.ba

Komentari

komentara