Zdravlje

Skrivaju mnoge nezdrave sastojke: – 10 namirnica za koje se smatra da su "zdrave"

Napisao admin

Nije jednostavno svaki dan zdravo se hraniti. Prilikom kupovine, mnoge namirnice koje se nalaze na policama prodavnica smatramo zdravim i niskokaloričnim, a ne čitamo šta se tačno nalazi u njima.


Jogurt (Foto: Cure.ba)

U stvari mnoge od tih namirnica sadrže visok procenat šećera, masti i soli i ako ih redovno jedemo i pijemo u velikim količinama, našem organizmu više štete nego koriste. Donosimo deset namirnica za koje se smatra da su zdrave, a skrivaju mnoge nezdrave sastojke.

1. Kupovna salata

Povrće koje jedemo u salatama je zdravo, bogato vitaminima, mineralima i vlaknima, niskokalorično je i pomaže u mršavljenju. Ali sosevi i prelivi koji dolaze sa salatama puni su šećera i natrijuma i izazivaju porast šećera u krvi što uzrokuje glad kasnije. Ako ne možete da jedete salatu bez preliva, sami napravite zdravi dresing ili pojedite sendvič s hljebom od cjelovitih žitarica koji će vas brže zasititi.

2. Ledeni čaj u flaši

Čaj je nesumnjivo jedan od najzdravijih napitaka, ali kupovni ledeni čaj sadrži skrobni sirup i nezdrav je skoro kao i gazirana pića.

3. Veganski keks

Veganska hrana ne sadrži namirnice životinjskog porijekla, ali keks i kolačići sadrže masti i šećer kao i obični keks i slatkiši. Iako sadrže manje rafinisanih sastojaka, udebljat se i od namirnica koje sadrže prirodne masnoće i šećer.

4. Proizvodi bez glutena

Ako niste intolerantni na gluten, nema potrebe da jedete hranu koja ne sadrži gluten. Namirnice bez glutena umjesto pšeničnog brašna sadrže smeđe pirinčano brašno, ali mogu biti natrpane skrobom i šećerom. Takva hrana sadrži puno ugljenih hidrata, a vrlo malo nutrijenata.

5. Musli pločice i pahuljice

Musli pločice su puno zdravija opcija od čokolade, ali one takođe sadrže puno šećera i masti. Takođe, pahuljice bogate vlaknima sadrže fruktozni skrobni sirup.

6. Sok od povrća i voćni šejk

Sokovi od povrća bogati su vitaminima, vlaknima i mineralima, ali sadrže veliku količinu soli. Kupujete li sokove od povrća, potražite varijante sa niskim udjelom natrijuma. Voćni sokovi, šejkovi i frapei mogu biti prava kalorijska bomba.

Iako su zdravi zbog udjela voća, oni sadrže visoku količinu šećera, što znači da ćete kasnije biti više gladni. Najzdravija opcija je da sami napravite voćni smoothie od svježeg voća i jogurta.

7. Suho voće

Suho voće dobra je zamjena za slatkiše i grickalice, ali ovo voće ne sadrži vodu poput svježeg voća, bogato je šećerima i sličnije je bombonima nego pravom voću. Dok jedete suho voće, poješćete više, što znači i više kalorija.

8. Pečene grickalice

Pržene grickalice poput čipsa sadrže trans masti koje su nezdrave i treba ih izbjegavati. Ali njihova pečena varijanta nije puno zdravija. Iako prženi čips sadrži više masti koje brže zasite, pečenih grickalica poješćete više, što znači i više ugljenih hidrata i kalorija.

9. Vitaminski napici

Vitaminski napici u sebi sadrže rafinisane šećere i vještačke hemikalije kao što je aspartam koji se koristi za zaslađivanje, piše She.

10. Jogurt

Jogurti sadrže dobre bakterije koje poboljšavaju varenje i imunitet, ali jogurti u prodaji sadrže i visok procenat šećera.

cure.ba

Komentari

komentara