Zdravlje

Jako ste iscrpljeni – Nekoliko načina da pobijedite umor!

Napisao admin

Misija moderne žene uspješno je balansiranje između uloge supruge, majke i poslovne žene. Ali takvim stilom života upozoravaju stručnjaci žene ugrožavaju svoje zdravlje, postaju iscrpljene. Stoga je vrijeme da nešto učinite za sebe, boravak na suncu, redovni obroci i čašica crnog vina mogu učiniti čuda.


Umor (Foto: Cure.ba)

Uzmite besplatnu pilulu sunca

Kada osjetite kako ste psihički iscrpljeni napravite stanku i uzmite ono što vam priroda daruje na dlanu. Sunce je vaš saveznik, tek par minuta pod njegovim okriljem učinit će vas poletnim za ostatak dana.
 
Kad vaše oči otkriju svijetlo,epifiza u mozgu proizvodi serotonin, poznat kao hormon sreće. Osim toga vitamin D koji izravno naša koža upija od sunca, pomaže u jačanju kostiju, imunološkog sistema i smanjuje rizik od raka. Potrebnu dnevnu dozu vitamina D dobit ćete boraveći na suncu tek deset minuta dnevno. Zato umjesto ispijanja kafe u zatvorenom pronađite svoj mirni kutak pod okriljem sunca, te nastojte izložiti što veću površinu tijela toplini njegovih zraka.

Nabavite sebi kućnog ljubimca

Dokazano je kako vrijeme provedeno u bliskom kontaktu sa životinjama umanjuje stres i napetost. Maženje psa ili mačke ili čak promatranje ribice u akvariju ima učinak bolji od bilo kojih pilula na tržištu. Američko istraživanje provedeno na dvadesetorici burzovnih mešetara, pokazalo je i više nego pozitivne rezultate. Nakon samo dvije sedmice provedena s kućnim ljubimcem, ispitanici su imali potpuno drugačiju zdravstvenu sliku, prenosi dnevnik.hr. Krvni pritisak koji je u uskoj vezi s napetošću, kod ispitanika se pokazao stabilnim, što je jasan pokazatelj umanjenog stresa.

Potrebnu dnevnu dozu vitamina D dobit ćete boraveći na suncu tek deset minuta dnevno.

Potražite rame za plakanje

Kako je većinu vremena vaš fokus usmjeren na druge, djecu, poslovne saradnike kojima u svakoj minuti nastojite biti na raspolaganju potpuno je jasno da sebi morate ponekad dati oduška.Vrijeme provedeno s prijateljicom, natjerat će vas da se požalite, izjadate ili savjetujete. Zato ne odbijajte izlazak na kafu, ugodan razgovor pomoći će vam da se prisjetite vlastitih potreba i želja.

Redovni obroci i čašica crnog vina, učinit će čuda

Umorni i iscrpljeni, nakon što ste djecu odveli na spavanje, ustajete i kopate po ostacima večere, jedete s nogu dok istovremeno pospremate stan- poznati scenarij? Stanite u kraj ovim lošim navikama, iscrpljenost i nadutost koju sutradan osjećate dovoljan su razlog da promijenite navike. Organizujte se i uključite djecu u pripremu večere, neka vam pomognu postaviti stol, oprati salatu, olakšat će vam posao a osim toga kvalitetno ćete provesti vrijeme s voljenima. Steknite naviku zajedničkog okupljanja oko stola, a prije pospremanja suđa priuštite si kapljicu crnog vina na terasi. Ostatke večere pospremite u posudu i ponesite na posao, na ovaj način osigurali ste si još jedan zdravi obrok.

Nabavite ljekoviti eukaliptus

Cvijeće u uredu vam podiže raspoloženje, ali nema ljekovita svojstva poput primjerice zapostavljenog eukaliptusa. Biljka koja se obično koristi kao lijek za smirivanje upale gornjih dišnih puteva, osviježit će vaš radni prostor. Svežanj grančica eukaliptusa stavite na osvijetljeno mjesto, toplina će aktivirati ispuštanje eteričnog ulja koje će osviježiti vaše dišne puteve prilikom svakog udisaja. Grančice eukaliptusa održavaju svježinu i do nekoloko sedmica.

cure.ba

Komentari

komentara