Zdravlje

Savjeti – Šta da pijete kad ste pod stresom

Napisao admin

Strepite, nervozni ste, razdražljivi, uplašeni? Pomoć je tu, nadohvat ruke.


Milk šejk (Foto: Cure.ba)

Nervoza kao posljedica gladi
Iako ste jutros dobro doručkovali, već u 11 ste se unervozili, crijeva su počela da vam krče, a na usta vam ide voda dok prelistavate časopise s receptima.
Sok od paradajza će vašem organizmu obezbjediti potrebne vitamine i mineralne soli, a istovremeno će popuniti „rupu u stomaku“ tako da ćete izdržati do ručka. Ali, nemojte previše da ga posolite i zaljutite ako želite da izbjegnete neprijatan osjećaj pečenja u želucu.
 
Strepnja pred poslovni sastanak ili ispit
Znoje vam se ruke, srce vam lupa kao ludo, jedva uspjevate da se koncentrišete na ono što želite da kažete. Svakih pet minuta trčite u WC, glas vas izdaje i hvata vas panika pri samoj pomisli na sastanak ili ispit, intervju, prezentaciju…
Mineralna voda može da vam pomogne, ali ne više od jedne čaše! Ne zaboravite da ima diuretička svojstva, a još jedan odlazak u WC jeste poslednje što vam treba. Usta vam poslije kisele vode neće biti suha, a krv će lakše teći kroz vaše vene, tako da će i vaš mozak samim tim bolje funkcionisati.

Grč u stomaku zbog prevelikih obaveza
Ne uspjevate, niste u stanju, jednostavno ne možete da dođete na posao na vrijeme, da završite sve što ste planirali, da na vrijeme odete po djecu u obdanište… Konstantno osjećate grč u stomaku.
Popijte čašu mlijeka. Ovaj napitak sadrži triptofan i kazeomorfine, a to su supstance koje opuštaju i mogu da otklone anksioznost i neprijatan grč u želucu. Ako vam ne prija ukus običnog mlijeka, napravite frape od omiljenog voća.

Panika pred ljubavni sastanak
Konačno ćete izaći i biti sami, ali se vašoj glavi se gomilaju paranoidne misli. Grickate nokte, lomite prste… Samo što se niste raspali, a treba da se pokažete u najboljem svjetlu.
Popijte kratko, oštro piće ili liker, ali samo jedno! Mala količina alkohola može da pomogne u ovakvim situacijama. Širi krvne sudove i opušta, tako da ćete se spremno baciti na svoju „žrtvu“ – ili je poslati dođavola, ako vas sastanak razočara.

cure.ba

Komentari

komentara