Zdravlje

Radite na poboljšanju svoga zdravlja! – Uradite danas za bolje sutra

Napisao admin

Samo male životne promjene sačuvat će vam zdravlje u godinama koje su pred vama. Brinite se za sebe danas da biste bili zdravi i sutra


Foto: arhiva

Poboljšanje zdravlja ne uključuje drastične promjene. Donosimo vam 10 vrlo jedostavnih, ali opet učinkovitih načina uz pomoć kojih ćete se uspješno pobrinuti za dobro zdravlje i dug život.

Hodajte dok govorite

Kada idući put budete razgovarali mobitelom, usporedno hodajte. Čak i ako ste u malom uredu, jednostavno ustanite i hodajte. Možete i raditi čučnjeve. Bitno je samo da se krećete.

Čitajte

Ovoga puta ne savjetujemo čitanje knjiga, nego deklaracija na namirnicama. Prije nego bilo što kupite, dobro proučite sastojke. Nastojite kupovati što prirodnije namirnice jer ćete tako pomoći svome zdravlju. 

Štedite za sutra
Kada kažemo štedite, mislimo na hranu. Umjesto da danas pojedete cijelo pečeno pile ili nešto drugo, pola ostavite za sutra i preksutra. Kutiju keksa rastegnite na sedam dana. Dakle nemojte pretjerivati, nego malo štedite na hrani. 

Upoznajte životinju
Ne sugeriramo vam da uzgajate prasce i kokoši u stanu, ali bilo bi dobro da poznajete porijeklo životinja koje vam dolaze na stol i završavaju vam u želucu. Umjesto u trgovačkim centrima, meso radije kupujte od proizvođača organske hrane. Vaše zdravlje će vam biti zahvalno. 

Sjednite malo
Kad god jedete, sjednite za stol. U suprotnom ćete jesti lošiju hranu i količinski ćete više jesti – dokazano! I nemojte gledati TV dok jedete. Jednostavno se koncentrirajte na svoj obrok i svoje žvakanje i gutanje. 

Uzmite si 10 minuta
Čak i ako ste u neopisivoj gužvi, svakoga dana možete odvojiti barem 10 minuta za tjelovježbu. Šta će to biti? Odaberite sami…

Ugasite televizor
Previše ljudi troši slobodno vrijeme na gledanje televizije, a to nije nimalo zdravo. Umjesto toga šećite se, igrajte se s djecom, pospremite sobu… Radite bilo što, samo nemojte ležati ili sjediti ispred televizora. 

Družite se s obitelji
Dobro je da zdrave navike stvarate i kod članova svoje obitelji. Uvedite naviku, primjerice, šetnje nakon večere ili laganog trčanja vikendom. To će dobro biti i za vas, ali i za njih. 

Parkirajte automobil
Najbolje bi bilo da parkirate automobil u svojoj garaži te da na posao idete pješice ili biciklom. Ako već dio puta morate prijeći autom, parkirajte se negdje prije pa dalje idite pješice. 

Naspavajte se
Ljudskom tijelu san je neophodan, i to onaj kvalitetni san između 22 sata navečer i osam sati ujutro. Nastojite otići u krevet najkasnije do 23 sata. Vaše zdravlje će vam biti zahvalno

gracija.ba

Komentari

komentara