Zdravlje

"Svemoguća" biljka – Sigurno ste bar jednom pili čaj od kamilice, ali ovo niste znali

Napisao admin

Trica, ljekovita kamilica, kamomila, maternjak, bijela rada, žabnjak, gorčak, materičnjak, matičnjak, kokotnjak, kokornjak, jarmen, raman, hermanek, bijeli žabljak, gamilica, zimski komoračić….Sve su to imena za kamilicu – "kraljicu" među čajevima.


Kamilica (Foto: Arhiva)

Ova ljekovita biljka najčešći je izbor kada poželimo popiti šalicu toplog čaja, posebice u vrijeme prehlada i gripe. Njena ljekovita svojstva poznata su od davnina, najčešće je pijemo kada imamo tegobe u želucu. No, lista ljekovitog djelovanja kamilice je je poprilično dugačka.

Šalica čaja od kamilice na dan može smanjiti rizik od raka, smatraju istraživači sa sveučilišta Ohio jer sadrži molekule apigenin koje mogu zaustaviti širenje stanica raka.

Pomaže kod nadimanja, proljeva, osipa, katara i drugih bolesti želuca, kod smetnji ili izostanka menstruacije i drugih tegoba u trbuhu, kod nesanice, upale pasjemenika (epididimisa), temperature, bolnih rana i zubobolje. Kamilica pospješuje znojenje, ublažava bol, smiruje grčeve, dezinficira i djeluje protuupalno, posebno sluznica. Koristi se i za obloge i ispiranje upaljenih očiju, upale očne spojnice, kod kožnih osipa koji izazivaju svrab i suzenje, za grgljanje kod zubobolje i za ispiranje rana, ali i za smirenje.

Postoji više vrsta kamilice, a najljekovitije su rimska i njemačka kamilica. U Hrvatskoj se najčešće upotrebljava njemačka kamilica, koja korijene vuče iz Europe i sjeverozapadne Azije, piše AlternativaZaVas.com

Istraživanja su pokazala da kamilica zbog njenog antiupalnog djelovanja može biti djelotvorna protiv stafilokoka i kandide. Cvjetovi biljke sadrže nekoliko organskih spojeva koji ublažavaju menstrualne bolove.

Ako kamilicu prelijete vrelom vodom, oslobađa se spoj koji olakšava simptome peludne groznice, astme i čira na želucu te djeluje antialergijski i protiv temperature, a antioksidansi iz kamilice štite kožu od UV zračenja. Također pomaže kod akni, različitih iritacija, osipa i drugih kožnih problema, osobito gnojnih rana.

Za kamilicu kažu da će oživjeti svaki vrt, pa čak i bolesno bilje pa je posadite pored biljke kojoj je potrebna “posebna njega”.

vecernji.hr

Komentari

komentara