Zdravlje

Koji čaj piti za što – Čajevi za čišćenje organizma!

Napisao admin

Čaj je lagana je tečnost visoke nutritivne vrednosti. Odličan je izvor polifenola, vitamina, minerala, aminokiselina i preko 400 drugih blagotvornih sastojaka od kojih mnogi podstiču metabolizam.


Čajevi (Foto: Zenstvena.com)

A zbog toga što utiče na osećaj sitosti i manjeg unosa hrane, čaj se može posmatrati i kao sredstvo za mršavljenje. Izdvajamo pet čajeva čije vam lagano ispijanje može pomoći u lakšem savladavanju nepoželjnih kilograma.

Zeleni čaj – Da bi se proizveo zeleni čaj, sveže ubrani listovi se brzo pare da bi se deaktivirali enzimi i na taj način sprečila fermentacija. Upravo zbog te minimalne obrade zeleni čaj sadrži velike količine farmakološki aktivnih sastojaka polifenola – katehina koji podstiču gubitak telesne mase, ali i blagotvorno deluju na celokupno zdravlje.

Najznačajniji katehin zelenog čaja naziva se epigalokatehin-3-galat (EGCG) i upravo je on zaslužan za manji obim struka konzumenata ovog izvrsnog napitka. Naime, EGCG povećava potrošnju energije potrebne za varenje, apsorpciju i metabolizam hrane. Takođe, EGCG stimuliše oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva.

Čak i kod ishrane bogate mastima, dugotrajni unos EGCG-a smanjuje nakupljanje masnog tkiva, a time i pojavu prekomerne telesne mase.

Uz dokazani efekat na liniju, zeleni čaj je efikasan i u čišćenju organizma jer se pokazalo da povećava proizvodnju ključnih detoksikacijskih enzima i na taj način podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma.

Zeleni čaj treba ispijati dva do tri puta dnevno, nezaslađen.

Oolong čaj – Oolong čaj je polufermentisani čaj na granici između crnog i zelenog, ponekad referisan kao “aromatični neprijatelj masnoća” jer efikasno smanjuje stvaranje masnih naslaga i podstiče mršavljenje. I on obiluje polifenolima koji povećavaju potrošnju energije potrebne za varenje, apsorpciju i metabolizam hrane.

Dve šoljice dnevno, kolika je preporučena doza ovog aromatičnog čaja, koji ukusom i mirisom asocira na cveće i voće, dovoljno je da se ubrza metabolizam.

Čaj od hibiskusa – Hibiskus je jedan od najlepših cvetova tropskih zemalja. Prepoznatljive crvene boje i kiselkaste arome, poseduje blagotvorna svojstva koja se cene već vekovima. Jedno od njih je i pomoć u regulisanju telesne mase.

Naime, hibiskus je vredan izvor vitamina C i flavonoida koji pomažu detoksikaciju organizma. Hibiskus je ujedno i diuretik, pa smanjuje osećaj nadutosto. Najbolji efekti su ako se čaj pije jednom do dva puta dnevno.

Čaj od kopriva – U današnje vreme najviše se koristi kao diuretik kod upala mokraćnih puteva i bubrežnih kamenaca, ali i kao pomoć u lečenju reumatskih tegoba.  Lišće koprive sadrži mnogo hlorofila, organskih kiselina i 10 odsto mineralnih soli s dosta kalcijuma, kalijuma, fosfora i gvožđa.

Za koprivu se često u literaturi kaže da je sredstvo za čišćenje krvi jer deluje tako što podstiče razmenu materija pa samim tim i uklanjanje štetnih materija što ide ruku pod ruku s procesom mršavljenja.

Nema dokazanih štetnih dejstava, a jedine zabeležene nuspojave su lakše želudačane tegobe. Valja napomenuti da se ne preporučuje osobama koje uzimaju lekove za razređivanje krvi.

Lotus čaj – Biljka lotus (Nelumbo nucifera) je višegodišnja vodena biljka slična američkom ljiljanu i poznato je lekovito sredstvo kineske i indijske tradicionalne medicine. Značajan deo hemijskog sastava ove biljke čine polifenoli koji blagotvorno deluju na zdravlje. Koristi se kao sredstvo za snižavanje krvnog pritiska i kao namirnica protiv starenja organizma, a nedavna su istraživanja zabeležila i njegov uticaj na telesnu masu.

Istraživanje objavljeno 2010. godine pokazalo je da ekstrakt lotusa značajno smanjuje akumulaciju triglicerida u masnom tkivu, a povećava razgradnju masnih naslaga.

vesti online

Komentari

komentara