Zdravlje

Čak i pacijenti koji nisu hospitalizirani imaju dugotrajne posljedice covida-19

Napisao H. H.

Istraživači s Medicinskog fakulteta Feinberg na Sveučilištu Northwestern pronašli su niz dokaza kognitivnoj disfunkciji kod mnogih pacijenata koji mjesecima imaju simptome covida-19, a nisu bili hospitalizirani.

U studiji objavljenoj u časopisu Annals of Clinical and Translational Neurology istraživači su pokušali otkriti nešto više o nekim dugoročnim učincima kod ljudi koji su zaraženi virusom SARS-CoV-2.

Istraživački tim prikupljao je podatke iz medicinskih ustanova u 21 državi te su proučavali 100 osoba koje su imale covid-19, a nisu bile hospitalizirane. Otkrili su da je oko 85% pacijenata koje su proučavali imalo najmanje četiri neurološka simptoma.

Najčešći simptomi bili su moždana magla, glavobolja i utrnulost ili trnci. Ostali česti simptomi uključivali su gubitak okusa ili mirisa, zamagljen vid, vrtoglavicu i zujanje u ušima. Kod nekih pacijenata ti simptomi su se povremeno pojavljivali, a kod drugih su trajali mjesecima. Neki pacijenti prijavili su se da su takvi simptomi trajali i devet mjeseci.

Osim toga, neki pacijenti su prijavili da su se nakon covida-19 osjećali depresivno ili tjeskobno, prenosi Medical xpress. Istraživači ističu da se njihova studija temeljila na malom uzorku, ali da sugerira da bi pacijentima koji pate od dugog covida, odnosno simptome imaju mjesecima možda trebala dodatna skrb kako bi se u potpunosti oporavili. prenosi n1

Komentari

komentara