Zdravlje

SVAKI TRENUTAK MOŽE DA VAM OTKAŽE ŠTITNA ŽLIJEZDA: Obratite pažnju na OVE SIMPTOME!

Napisao H. H.

Štitna žlijezda nalazi se u prednjem dijelu grla i iako je veoma mali organ, njen uticaj na cijelo tijelo je ogroman. Ukoliko ona ne funkcioniše pravilno, može doći do ozbiljnih problema. Pogledajte koji su simptomi nepravilnog funkcionisanja tiroidne žlijezde.

Jedan od problema koje tiroidna žlijezda izaziva jeste emocionalna neravnoteža. Premalo tirodinih hormona mogu dovesti do jakih osjećanja tuge ili depresije.

2. Digestivni problemi

Hipotiroidizam može dovesti do lošeg varenja i konstipacije, dok hipertireoza može izazvati dijareju, mučninu i povraćanje. Iako može biti mnogo uzročnika probavnih problema, kombinacija ovih problema sa drugim navedenim može ukazati manjak tiroida.

3. Previše spavanja

Ustajanje rano ujutru je teško za svakoga. Ukoliko je ovo slučaj svakog dana i ako spavate svakog dana dovoljno, a i dalje ste umorni, trebalo bi da posjetite ljekara. Ukoliko imate manjak tiroidnog hormona osjećaćete se premoreno.
4.Gubitak kose i suha koža

Hipotiroidizam dovodi do sušenja i svraba kože. Promjena na koži je rezultat sporog metabolizma, a takođe smanjuje i znojenje. Kosa i nokti postaju suvi i lako lomljivi. Kosa može i opadati.

5. Iznenadni gubitak ili dobitak kilograma

Povećanje težine može biti rezultat mnogih uzroka, ali ukoliko ovo nije rezultat promjena u ishrani i fizičkoj aktivnosti, možda je vrijeme da se zabrinete. Neaktivna štitna žlijezda može dovesti do gubitka apetita ili naglog gubitka težine. A neko sa previše aktivnom štitnom žlijezdom iskusiće povećan apetit i nagli dobitak na težini.

6. Nizak libido

Nizak nivo tiroida može smanjiti libido. Ovo se takođe može povezati sa drugim simptomima poput dobitka na težini, bola i gubitka kose.

7. Bolovi u mišićima i napetost

Bolovi u mišićima su normalna pojava ukoliko ih naprežemo. Međutim, ukoliko dođe do bola u mišićima bez očiglednog razloga to bi mogao da bude rezultat nepravilnog funkcionisanja štitne žlijezde.

8. Lupanje srca

Abnormalno lupanje i preskakanje srca, a takođe i kratak dah mogu biti rezultat previše aktivne štitne žlijezde.

Komentari

komentara