Zdravlje

Ova biljka je čuvar zdravlja: Svaka kuća je mora imati, a evo kako se uzgaja

Napisao H. H.

Travari tvrde da su ovom biljkom izliječili na hiljade ljudi.

U narodnoj medicini se sa razlogom koristi već vijekovima, mada su mnoga njena ljekovita svojstva još uvijek malo poznata. Na Balkanu je poznata kao čuvarkuća.

Mnogo je razloga zašto se ova biljka mora naći u svakom domu, a ovo su samo neki od njih:

Ova biljka posjeduje antiupalna, antitoksična i antibakterijska svojstva. Smiruje bolove i pomaže bržem zarastanju rane. Preporučuje se srčanim bolesnicima, ali i ljudima koji imaju problema sa bubrezima.

Evo kako da je iskoristite ukoliko patite od neke od ovih bolesti:

Kod paradontoze

Isitnite svježe lišće čuvarkuće u blenderu pa procijedite sok kroz gazu. Dodajte u sok hladnu vodu u proporciji 1:1. Kuhajte 2-3 minuta, ostavite da se ohladi. Ispirajte usta tokom 5 minuta, 3 puta dnevno.

Kod bolesti bubrega

Prelijte 15 g suhog lista čuvarkuće sa 250 mililitara vode. Kuhajte na pari 10 minuta, procijedite. Popijte jednu čajnu kašičicu čaja 4 puta dnevno.

Kod neplodnosti

Jednu supenu kašiku suhog lista čuvarkuće prelijte čašom ključale vode. Ostavite 4 sata da odstoji. Popijte 30 ml čaja 3-4 puta dnevno.

Kod dijareje

Jednu supenu kašiku suhog lista čuvarkuće prelijte sa pola litra ključale vode. Sačekajte 2 sata da odstoji. Konzumirajte 15 ml čaja napitka 4 puta dnevno.

Kod gorušice

Prelijte 15 g svježeg lišta čuvarkuće sa 500 miligrama ključale vode. Popijte 30 ml čaja 2 puta dnevno.

Kod gastritisa

Dvije supene kašike suhog lista čuvarkuće prelijte sa pola litra ključale vode. Ostavite 3 sata da odstoji. Popijte 50 mililitara čaja 3 puta dnevno.

Usporava starenje, štiti kožu, jača imunitet:101 razlog da ovaj vitamin unosite svakodnevno! Evo gdje ga najviše ima!

Za normalizaciju metabolizma

Prelijte 20 g svježeg lista čuvarkuće čašom ključale vode. Sačekajte 3 sata da odstoji. Uzimajte 30 ml napitka 3 puta dnevno.

Kod opekotina, posjekotina i čireva na koži

Stavite u termos 50 g suhog lista čuvarkuće, prelijte sa 600 mililitara ključale vode. Sačekajte 4 sata da odstoji. Napravite oblog, stavite na bolno mjesto.

Uzgoj čuvarkuće

Čuvarkuću je lako uzgojiti. To je vrlo otporna biljka koja se može uzgajati u teglama ili na otvorenom. Dostupna je u različitim bojama, a naraste do dvadesetak centimetara.

Gdje god da je posadite nećete pogrešiti. Imaćete lijep ukras, a uz to i lijek nadohvat ruke. Zanimljivo je da čuvarkuća deluje i nakon zamrzavanja.

To je logična posljedica njene visoke tolerancije na hladnoću i sposobnosti preživljavanja u zimskim uslovima.

Bere se od marta do oktobra, a ako je u tegli onda i tokom čitave godine.

Napomena: Trudnicama i doiljama se ne preporučuje upotreba čuvarkuće u liječenju.

Komentari

komentara