Zdravlje

Smrt bez odgovornosti: Nisu svi preminuli bili zaraženi virusom korona

Napisao H. H.

Mira Savičić iz Banjaluke kaže da je njen suprug, koji je bio onkološki pacijent, zbog iznenadne temperature bio smješten na lokaciji stare hirugije, gdje se šalju mogući novooboljeli od COVID – a 19.

Preminuo je 6. maja, a i pored tri uzastopna negativna testa na virus korona, namjera Kliničkog centra je bila da se sahrana obavi pod specijalnim uslovima kao da je obolio od novog virusa.

Mira je ispričala šta su sve doživjeli kada su trebali da preuzmu tijelo pokojnika.

“Zove mene dečko iz pogrebne kada je stigao da preuzme leš mog supruga i kaže da njega nema… U međuvremenu je mom sinu neko rekao da oni praktikuju da šalju sve te pacijente u limenim sanducima na staro groblje”, dodaje Mira Savičić za “BN“.

Naša sagovornica tvrdi da je zvala sve nadležne od ministarstva zdravlja do Kliničkog centra, ali da su se izgleda svi, kako kaže, igrali gluhih telefona. Jedino je, kaže ona, direktor gradskog groblja rekao da postoji određeni Pravilnik po kome oni postupaju.

“Cijeli dan smo se mi borili, pored svih obaveza oko sahrane, da iščupamo tijelo mrtvog čovjeka da bi ga pošteno sahranili. Pitao je moj sin, pa otkud ja znam šta je u limenom sanduku, da mu niste povadili i to zdravih organa što je imao. Uglavnom, jedva smo spasili čovjeka, i htjeli smo da nacija zna kroz kakav pakao smo prošli zbog čovjeka koji nije imao nikakve veze sa koronom”, poručuje Mira Savičić.

Javnosti su se obratili i drugi rođaci preminulih koji tvrde da su sahranjivali svoje najbliže kao da su preminuli od virusa korona, iako to nije bio slučaj.

Ovakve sahrane su složenije i skuplje za nekoliko stotina maraka, što je zasmetalo pojedinim porodicama. Direktor gradskog groblja Banjaluka objašnjava da je posebna procedura sahrane za oboljele od virusa korona, te da svi nalozi stižu od Kliničkog centra.

“Svi pacijenti koje ljekari smjeste u tu Kovid bolnicu, oni su ili potvrđeni ili imaju simptome virusa. Ne ulazim u rad Kliničkog centra, samo znam da postoji posebna procedura za te osobe, te za one koji preminu od Covida na Klinici za infektivne na samom Kliničkom”, poručuje Željko Grbić, direktor Gradskog groblja Banjaluka.

Direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić nije želio da objašnjava procedure po kojima se sahranjuju pacijenti preminuli na UKC – u.

“Sve je po zakonu i po procedurama”, kratko je odgovorio Đajić.

“Ukoliko je neko bio pozitivan na COVID 19, zna se kako se sahranjuje. Ukoliko je neko bio pozitivan pa negativan, a na kraju umro od neke druge bolesti, zna se kako se tretira period izolacije i karantina i nakon smrti”, objašnjava, Đajićev zamjenik, Nenad Stevandić.

Mira Savičić tvrdi da su prošli pakao i prilikom prijema u Klinički centar, te da se, kako kaže, njenom suprugu znatno i pogoršalo stanje dok nisu dočekali da mu pruže adekvatnu medicinsku njegu. Ona je najavila i tužbu protiv svih odgovornih.

Komentari

komentara