Zdravlje

Studija: Rizik od virusa COVID-19 povećan je kod osoba s krvnom grupom A

Napisao H. H.

Studija o novim slučajevima korona virusa u Kini otkrila je da je rizik od virusa povećan kod onih koji imaju krvnu grupu A. Studija kineskih stručnjaka, urađena na 2.000 slučajeva objavljena je na stranici “Medrxiv.org”.

Studija provedena u gradu Wuhanu, epicentru epidemije, utvrdila je da kada 2.000 zaraženih osoba dođe u kontakt sa zdravim osobama, sklonost zarazi imaju osobe koje imaju krvnu grupu A. Navedeno je da su oni s nultom krvnom grupom značajno otporniji na novu vrstu korona virusa, javlja “Anadolu Agency”.

U Wuhanu je 85 (od 209 pacijenata koji su umrli zbog posljedica COVID-19) imalo krvnu grupu A, dok je 52 pacijenta imalo nultu krvnu grupu.

Došli su do zaključka da je 63 posto manje smrtnih slučajeva kod osoba s nultom krvnom grupom.

Vang Shinghuan, službenik u Medicinskom centru koji se zasniva na dokazima i transformaciji u bolnici na Univerzitetu Vuhan Congnan, rekao je da je osobama s krvnom grupom A potrebna jača lična zaštita da bi se smanjio rizik od infekcije.

Stručnjaci su savjetovali vlade i zdravstvene organizacije da razmotre razliku koju krvna grupa pravi u procesu liječenja.

Komentari

komentara