Zdravlje

Može li epiduralna anestezija izazvati postporođajnu bol u leđima?

Napisao H. H.

Najveća dilema budućih majki: uzeti epiduralnu anesteziju ili ne? Epiduralna anestezija sredstvo je koje se koristi za smanjivanje porođajnih bolova. Mnoge žene ne razumiju kako ona funkcionira i imaju dosta pitanja u vezi s njom.

Boli li ubrizgavanje epiduralne anestezije? Kada prestaje osjećaj obamrlosti? Može li epiduralna anestezija izazvati trajne postporođajne bolove u kralježnici? Postoje li negativni učinci epiduralne anestezije?

Epiduralna anestezija koristi se širom svijeta, ali bez obzira na njezinu široku upotrebu, zablude o njezinoj učinkovitosti i mogućim negativnim učincima ne prestaju raditi buduće majke nervoznim. Romper je razgovarao sa stručnjacima i pokušao odgovoriti na sva važna pitanja koja se tiču epiduralne anestezije.

“Epiduralna anestezija može uzrokovati kratkoročnu bol u leđima jer igla može ozlijediti tkivo. Dođe li do ove situacije, mjesto uboda bit će natečeno nekoliko dana i nakon toga će proći. Igla može ozlijediti i koštano tkivo koje obavija kost. Ako se ovo dogodi, modrica može trajati nekoliko mjeseci, ali kao i prethodno stanje, potpuno nestaje”, kaže doktor Hoyt.

Doktor Hoyt naglasio je da bi bilo kakva bol, koju je uzrokovala igla epiduralne anestezije, trebala proći u roku od dva do tri mjeseca. Svaka bol u leđima nakon tog razdoblja trebala bi se prekontrolirati kod liječnika. Problemi poput lumbalne i karlične destabilizacije tokom trudnoće, zbog produženog širenja i povišene nivoa relaksina u trudnoći, mogu dovesti do postporođajne boli u leđima. Pored ovih razloga, briga za novorođenčetom, čudni pokreti tijela nakon porođaja, također mogu pridonijeti dugotrajnoj postporođajnoj boli u leđima.

“Istraživanje o tome može li epiduralna anestezija izazvati hroničnu bol u leđima primarno je počelo u Engleskoj. Nakon 10 godina istraživanja, svi dokazi ukazivali su na to da epiduralna anestezija NE izaziva kroničnu bol u leđima”, kaže doktor Hoyt.

Znanstvenici su tada zaključili da se postporođajna bol u leđima događa bez obzira na to je li žena primila epiduralnu anesteziju ili ne. Britanska studija iz 1992. godine uključivala je 827 porođenih žena, a 67% žena prijavilo je bol u leđima, odmah nakon porođaja. Ostalih 37% prijavilo je bol u leđima na prvom kontrolnom pregledu, što je pomoglo znanstvenicima odbaciti epiduralnu anesteziju kao krivca za bol.

Iako ne postoje dokazi koji podupiru tvrdnje da epiduralna anestezija uzrokuje kroničnu bol u leđima, bol se ipak može dogoditi. Ona može biti uzrokovana kratkotrajnim modricama ili dugoročno zbog položaja majke pri porođaju. U tim trenucima može doći do mogućih ozljeda koje mogu proći nezapaženo jer se žena porađa pod djelovanjem epiduralne anestezije i dio tijela joj je utrnut.

“Kada žena primi epiduralnu anesteziju, manje osjeća bol i samim tim ne osjeća da joj se mišići grče, ne zna da bi trebala promijeniti položaj. Ovisno o težini ozljede, bol može trajati nekoliko dana ako je u pitanju grčenje mišića, pa sve do devet sedmica ako je u pitanju karlična nestabilnost ili napukla repna kost tokom porođaja”, otkriva doktorica Brenda Fairchild,prenosi Klix

Doktori savjetuju da svaku dugotrajnu bol u leđima trebate prijaviti svom liječniku. Ispitivanje mogućih uzroka može vam otkriti ima li bol veze s epiduralnom anestezijom ili ne. Nije često da žena koja se porodila ima bolove u leđima, ali je najbolje otkriti pravi uzrok i liječiti problem.

Komentari

komentara