Zdravlje

Jeo je kokice i ljuskica mu se zaglavila između zuba: Zbog toga je zamalo umro

Napisao H. H.

Ne želim da bilo ko prođe ono što sam ja prošao.

Vatrogasac Adam Martin dobio je endokarditis – upalu unutrašnjeg sloja srca i srčanih zalistaka nakon što mu je ljuskica od kokice zapela među zubima i nikako nije uspijevao da je izvadi, prenosi LADBible.com.

Uzrok infektivnog endokarditisa su bakterije, koje se mogu naći i u ustima, a koje putem krvotoka ulaze u organizam i mogu da oštete srce. Adam kaže da se sjeća kako je tri dana pomjerao vilicu nastojeći da izvadi ljuskicu kokice. Pokušao je da izvuče hranu pomoću šrafova, poklopca olovke, komadima žice, piše “Srbija Danas“.

Počeo je da ga boli zub, ali nije otišao zubaru i sedam dana kasnije počeo je da ga muči noćni znoj, osjećao je glavobolju, umor i patio je od šumova na srcu. Vatrogasac iz Koveraka u Kornvolu rekao je: – Ljekari su mi rekli, da nisam došao kod njih, za tri dana sam mogao da budem mrtav. Ljudi umiru kada se infekcija toliko proširi, a ja sam bio na ivici. Bukvalno mi je uništila srčane zaliske. Da sam otišao odmah kod zubara, ništa od ovoga se ne bi dogodilo. Najgore iskustvo u mom životu. Bio sam na ivici smrti, stvarno imam sreće. Nikada više neću jesti kokice.

Otac troje djece mislio je da ima grip. Otišao je ljekaru opšte prakse koji ga je poslao na rentgen i vađenje krvi. Vratio se kući na odmaranje, ali danima kasnije nije se osjećao bolje. Primijetio je i krvni ugrušak na nožnom prstu, kasnije dijagnostifikovan kao “Janeway lezija” – spoljni pokazatelj infektivnog endokarditisa. Tada se zaputio u bolnicu.

– Imao sam osjećaj da nešto nije uredu. Spavao sam jako puno i osjećao se veoma loše. Imao sam bolove u nogama. Primljen sam u bolnicu nekoliko dana na pretrage i bio sam već jako zabrinut.

Pokazalo se da je bol u nozi ugrušak infekcije, a uklanjanje je trajalo pet sati. Dali su mu lijekove za infekciju, ali pretraga je otkrila da mu je srce teško oštećeno i da će mu biti potrebna operacija.

– Ne želim da bilo ko prođe ovo što sam ja. Sve se tako brzo dogodilo. Jezivo je kada pomislim da je sve to zbog kokica.

Na sreću, Adam se brzo oporavio. U oktobru 2019. je operisan, a sada je kod kuće sa suprugom i djecom.

Komentari

komentara