Zdravlje

Temeljito čišćenje zuba može biti dobra polazišna tačka za očuvanje zdravlja srca

Napisao H. H.

Temeljito čišćenje zuba može biti, vjerovali ili ne, dobro za vaše srce, sugerira najnovije istraživanje.

U novoj studiji obuhvaćeno je više od 161.000 odraslih Južnokorejanaca u dobi od 40 do 79 godina, bez anamneze srčane insuficijencije ili poremećaja srčanog ritma.

Između 2003. i 2004. godine ispitanici su imali rutinski zdravstveni pregled te su ih pitali o širokom rasponu životnih navika, uključujući koliko često su prali zube, piše Health24.

Tokom praćenja tri posto učesnika u studiji je razvilo atrijalnu fibrilaciju, a 4,9 posto zatajenje srca. Oni koji su prali zube tri ili više puta dnevno imali su čak za deset posto manji rizik od nastanka atrijalne fibrilacije i 12 posto niži rizik od zatajenja srca tokom praćenja.

Smanjeni rizik bio je neovisan o dobi, spolu, materijalnom stanju, fizičkoj aktivnosti, upotrebi alkohola, tjelesnoj konstituciji i stanjima poput visokog krvnog pritiska, pokazalo je istraživanje objavljeno u European Journal of Preventive Cardiology.

Stručnjaci uključeni u studiju nisu istraživali detaljno kako redovno četkanje zuba može umanjiti rizik od srčanih bolesti, ali prethodne studije sugeriraju da loša oralna higijena rezultira bakterijama u krvi, što izaziva upale koje povećavaju izglede za razvoj srčanih bolesti.

Stručnjaci su proučavali veliku grupu tokom dugog perioda, što daje na vrijednosti našim nalazima. Oni ljekari koji su pratili istraživanje kažu da je ipak prerano preporučiti pranje zuba kako bi se spriječila srčana oboljenja. Dok uloga upale u nastanku kardiovaskularnih bolesti postaje sve očitija, potrebne su interventne studije da bi se definirale strategije od značaja za javno zdravlje”, rekao je vodeći autor studije Tae-Jin Song, prenosi “Klix“.

Komentari

komentara