Zdravlje

Prirodno je najbolje – Trešnje su bolje od aspirina!

Napisao admin

Sezona trešanja je u punom jeku, cijene se približavaju kategoriji dostupnosti svima, a kao i svako voće, ovaj plod ima blagotvorne učinke .


Trešnje (foto: cure.ba)

Trešnje su sočne i ukusne, ima ih crvenih i žutih, raznih veličina i preko 900 sorti, a najslađe ih je jesti sa stabla, kao što vi znamo. Osim sirovu, kad je najukusnija, stavljamo je u kolače, kompote, džemove, rakije i razna jela.

No, uz sve to trešnja je i izuzetno ljekovit plod, pa da vidimo što nam sve daje. Prvo, ima jako malo kalorija, tek 85 za punu šalicu plodova i još manje masti, no popis ostalih sastojaka je više nego impresivan: vitamini A, B1, B2 B3, B6 i C, cink, magnezij, kalcij, kalij, željezo, folna kiselina, bjelančevine …

Naši stari koristili su trešnju kao lijek za artritis i giht, a znanstvenici tvrde da je 20 trešanja dnevno učinkovitije od aspirina. Puna snažnih antioksidansa pomaže protiv bolesti srca, a znanstvenici su testiranjima pronašli i antiinfektivo i antikancerogeno djelovanje ovog rajskog ploda, zapravo flavonoida kvercina i izokvercina i elaginske kiseline.

Ono što je možda i najbolje kod trešanja je da ih možete jesti koliko god želite jer ne iritiraju želudac, a kako sadrže i bor, zajedno s magnezijem i kalcijem blagotvorno djeluju na gustinu i zdravlje kostiju.

Stoga, navalite na trešnje dok ih ima, jedino se suzdržite prije obroka jer mogu usporiti izlučivanje želučane kiseline i otežati varenjem mesa.

metro-portal

Komentari

komentara