Zdravlje

Popodnevno spavanje može pomoći u sprječavanju srčanog udara

Napisao H. H.

Oni koji barem dva puta sedmično spavaju popodne pomažu sebi u sprječavanju srčanog udara, novo je istraživanje koje je objavljeno u British Medical Journalu.

Istraživanje je pet godina prikupljalo podatke čak 3462 ljudi koji su živjeli u Švicarskoj, a spadali su u kategoriju od 35 do 75 godina života. U tom periodu došlo je do 155 slučajeva srčanog ili moždanog udara. Istraživači su uvidjeli poveznicu između popodnevnog spavanja i zdravstvenih problema koji su se desili, pa su tako zaključili kako popodnevno spavanje samo jednom ili dva puta sedmično smanjuje rizik od srčanog udara za čak 48 posto.

“Ova poveznica ispala je tačna nakon što smo uračunali potencijalne faktore utjecaja poput godina, spavanja tokom noći te kardiovaskularnih rizika kao što su visok krvni pritisak i holesterol”, kazala je doktorica Nadine Hausler sa Univerziteta u Lausannei koja je bila glavna autorica istraživanja.

Ipak, s ovim istraživanjem se nije složio Naveed Sattar, profesor metaboličke medicine na Univerzitetu u Glasgowu koji je dodao kako možda postoji drugo objašnjenje za razliku u stopi rizika.

“Čini se da oni koji spavaju jednom do dva puta sedmično vode zdraviji i organiziraniji život koji im dopušta da spavaju popodne”, rekao je Sattar, prenosi “Klix“.

Komentari

komentara