Zdravlje

Martinović: Multiple skleroza se uz adekvatnu terapiju može držati pod kontrolom

Napisao H. H.

Multipla skleroza (MS) je bolest koja se uz adekvatnu terapiju može držati pod kontrolom. Kako bi bili ukorak s evropskim i svjetskim rezultatima i lijekovima koji se tamo primjenjuju nastojali smo da i u našu zemlju dođu što prije te terapije

Multipla skleroza (MS) je bolest koja se uz adekvatnu terapiju može držati pod kontrolom. Kako bi bili ukorak s evropskim i svjetskim rezultatima i lijekovima koji se tamo primjenjuju nastojali smo da i u našu zemlju dođu što prije te terapije da bi ih mogli ordinirati pacijentima – kazala je Feni direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH Vlatka Martinović.

Po njenim riječima, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja je omogućio dostupnost pacijentima suvremene terapije u liječenju te bolesti, tako što je pored pet lijekova koje finacira, omogućio još dva, koja su posebna po tome što ih pacijenti primaju svakih šest mjeseci, prenosi face.

Martinović navodi kako je ohrabrujuća pojava novih lijekova na tržištu, a posebni su jer se u odnosu na druge lijekove daje jednom u šest mjeseci, što omogućuje kvalitetniji život pacijenata u odnosu na sadašnji tretman, kada su lijek morali primati svaki dan.

Po njenim riječima, procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini od multiple skleroze boluje oko 3.000 ljudi, a BiH se ubraja u zemlje srednjeg do visokog rizika.

– Sve veći broj mladih ljudi obolijeva od te bolesti, dok je prosječna starost osoba sa dijagnozom MS 29 godina. Također bez adekvatnog tretmana oboljenja zaposlenost oboljelih u ranoj fazi bolesti sa 75 posto uposlenih pada na jedva jedan posto u kasnoj fazi oboljenja – pojašnjava Martinović.

Napominje da je MS bolest koja se uz adekvatnu terapiju može držati pod kontrolom uz odgovarajuće lijekove.

Martinović kaže da Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH osigurava oko 160 vrsta lijekova za različite bolesti i posljednjih mjeseci pravi velike iskorake u nabavci najsuvremenijih lijekova.

Tako su oboljeli od hepatitisa C u Federaciji BiH odnedavno prvi put dobili mogućnost liječenja lijekovima kakvih ranije nije bilo na bh. tržištu i uz koje su pacijenti potpuno izliječeni nakon svega osam do 12 sedmica terapije.

– U protekloj godini dana omogućili smo sva tri oblika terapije za oboljele od malignog melanoma, a broj pacijenata se konstantno povećava – kazala je Martinović.

Podsjetila je da su u 2018. godini osigurali savremenu terapiju, a samim tim i imunoterapiju za ograničen broj pacijenata u okviru raspoloživih sredstava i to za liječenje: PAH-a Plućne arterijske hipertenzije za pedijatrijsku populaciju, neuroendokrinih tumora, hepatitisa C genitip 3, metastatski karcinom dojke, metastatski melanom, Crohne-ove bolesti i druge.

Najavila je kako će Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH nastojati da i dalje osigurava najnovije terapije za pacijente u sklopu “vertikalnog programa”.

Komentari

komentara