Zdravlje

Nije prala jastučnicu 5 godina, zgrozit ćete se kad vidite šta joj se desilo!

Napisao H. H.

Ako ti je ikad trebao podsjetnik da češće opereš posteljinu, to je to.

Kako piše “The Sun”, Kineskinja Ksu je duže od dvije godine osjećala razne simptome kao što su svrab kapaka i nadutost, prije nego je potražila ljekarsku pomoć, prenosi “Srbija Danas“.

Kako su ljekari utvrdili, njeni kapci su bili takvi zbog mnogobrojnih grinja koji su se nakupili. Prije odlaska u bolnicu, kapci su joj bili toliko otekli da nije mogla otvoriti oči. U bolnici su uspjeli ukloniti više od 100 jajašaca grinja koji su živjeli u trepavicama, a službena dijagnoza bila je blefaritis (upala očnih kapaka) i konjunktivitis, za koje su joj ljekari propisali lijekove.

Spavanje na uljima iz tvoje kose i kože iznova i iznova, može začepiti tvoje pore, što može izazvati određene kožne bolesti. Isto tako, grinje se hrane mrtvim ćelijama kože, koje se skupljaju na tvojoj jastučnici ako ih ne pereš redovno.

– Dobijanje grinja na trepavicama skoro se uvijek svodi na nedostatak higijene – rekao je dr. med. Rendi Meklaflin, docent na Medicinskom centru “Wexner State University”:

– Ovakav slučaj je podsjetnik da često perete svoju posteljinu, peškire, četke za šminkanje i sve što je u bliskom kontaktu sa očima. Redovna higijena očiju je važna. Ako imaš bilo kakav svrab na kapcima, preporučujem upotrebu dječjeg šampona ‘bez suza’. U njega umoči vrh štapića za uši i očisti kapke i područje oko trepavica. Ako i postoje neke bakterije i mikroorganizmi na ovaj način ih možeš ukloniti – rekao je dr. Meklaflin. Čak i ako misliš da imaš zdrave oči, s vremena na vrijeme bi trebalo da odeš na pregled kod oftalmologa kako bi ih održala takvima.

Komentari

komentara