Zdravlje

AKO IMATE CRVENILO NA LICU, POSJETITE DOKTORA! Ovaj problem je opasan po zdravlje, a svi ga zanemaruju!

Lice - Espreso.rs
Napisao H. H.

Lice zaista može otkriti neke iznenađujuće tajne o vašem zdravlju.

Duboke bore upozoravaju na osteoporozu, isto kao što ni suhe usne, crvene oči i spušteni kapci nisu samo estetski problem, piše “Espreso“.

Naučnici sa univerziteta Jejl u SAD-u proučavali su bore na licu 114 žena u postmenopauzi. Pokazalo se da one s najdubljim borama imaju najkrhkije kosti. Kostima i koži zajedničko je tkivo kolagen. Kako starimo, promjene u kolagenu rezultiraju borama i opuštenom kožom, ali takođe pogoršavaju kvalitet kostiju, pokazalo je istraživanje.

Lice zaista može otkriti neke iznenađujuće tajne o vašem zdravlju. Ako je išarano kapilarama, može biti znak kardiološkog stanja mitralne stenoze – tvrdi dr Helen Stokes-Lampard sa londonskog Rojal koledža.

Evo koje znake bolesti možete raspoznati na svom licu.

Crvenilo lica

Mogući uzrok: lupus, bolest srca, menopauza

Crvenilo može biti znak sistemskog eritemskog lupusa, autoimunog stanja koje prate bol u zglobovima, umor i osip na obrazima i nosu. Posljedica je napad tijela na vlastito tkivo, uključujući i kožu, a pogoršava se kada se izlažete suncu. Crvene mrlje i pjege po licu i vratu čest su znak menopauze. Promjene nivoa hormona utiču na hipotalamus, područje u mozgu koje reguliše toplotu, pa mozak misli da je tjelesna temperatura previsoka i podstiče dilataciju krvnih sudova kože, uzrokujući crvenilo i peckanje.

Zakrvavljene oči

Mogući uzrok: polenska groznica, visok krvni pritisak

Povremeno, cijelo oko može pocrveniti, kao rezultat krvarenja ispod vežnjače. Krvarenje iza očne jabučice rijeđe može biti posljedica visokog krvnog pritiska, uslijed čega dolazi do pucanja malih kapilara u oku.

Treptanje

Mogući uzrok: stres, multipla skleroza

Treptanje, poznato kao miokimija, jeste spontano grčenje mišića. Pretežno se javlja na donjim kapcima, a nerijetko i na gornjim. Stres je najčešći uzročnik tog tika jer tijelo prestaje da apsorbuje vitamin B, važan za oko. Takvi grčevi mogu se pojaviti i drugdje u tijelu, npr. u želucu.

Komentari

komentara