Zdravlje

ZA OVU BILJKU KAŽU DA LIJEČI AKNE I DEPRESIJU: Ali to nije sve…

Kantarion - Trebinjelive.info
Napisao H. H.

Kliničkim ispitivanjima je potvrđen uticaj kantariona na depresivna raspoloženja i lake do srednje teške depresije.

Kantarion (Hypericum perforatum) u narodnoj medicini često se koristi kod bolesti s temperaturom, jetrenih i žučnih tegoba. Ipak, najbolje je istraženo njegovo djelovanje protiv depresije kad se u liječenju koriste čaj ili tinktura.

Kliničkim ispitivanjima je potvrđen uticaj kantariona na depresivna raspoloženja i lake do srednje teške depresije.

Antidepresivno djelovanje nastupa lagano te se nakon dvije sedmice primijećuju promjene. Tinkturu protiv depresije pripremite od 20 g sveže osušenih cvjetova. Prelijte sa 100 ml 70-postotnog alkohola. Pustite da odstoji najmanje dvije sedmice i procijedite. Dva do tri puta na dan uzima se od 20 do 30 kapi u pola čaše vode. Pripremljena smjesa treba da traje od četiri do šest sedmica, ali prije korišćenja se posavjetujte s doktorom i sa stručnom osobom, posebno ako imate težih problema s anksioznošću.

Za čaj protiv depresije jednu do dvije kašičice suhog kantariona ostavite da stoji u vrućoj vodi deset minuta. Ujutru i uveče popijte po šoljicu čaja. Za što bolje rezultate čaj treba piti od četiri do šest sedmica zaredom. Važno je istaći da trudnice ne smiju da piju čaj od kantariona.

Osim što poboljšava raspoloženje, kantarion umanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti. Pomaže i kod strahova i poremećaja spavanja. Uspješno se koristi i kod djece i kod mladih koji imaju poteškoće sa spavanjem i koncentracijom pa se preporučuje i ženama u menopauzi.

Kantarion je biljno ulje crvene boje koje se dobija namakanjem cvijeta Kantariona (Hipericum perforatum) u djevičansko maslinovo ili neko drugo, hladno cijeđeno ulje. Ovo ulje se smatra gotovo čudesnim jer uspješno umiruje ili čak liječi niz simptoma – od kožnih tegoba, poput akni, ožiljaka, opekotina od sunca, preko blage depresije pa do ginekoloških smetnji. Stoga je bočicu kvalitetnog kantarionova ulja dobro imati u svakoj kućnoj apoteci.

Poslužit će za njegu kože, kose, i kao podloga za masažu, ali i za njegu i masažu novorođenčadi. Regeneriše kožu i hidriria, smiruje upalne procese na koži (pretjerano sunčanje, ekcemi, dermatitisi…). Odlično je za spriječavanje stvaranja rana bolesnicima koji stalno leže. Zavoj s uljem stavlja se na najosjetljivija mjesta, poput leđa, i potrebno ga je mijenjati nekoliko puta na dan. Ipak, neće vam pomoći na plaži.

– Tradicionalno se ovo ulje pogrešno koristilo za sunčanje. Ono je fotosenzibilno i zato ne treba da se koristi neposredno prije izlaganja suncu. Osim toga, kantarionovo ulje ne sadrži zaštitne faktore– ističe aromaterapeutkinja Anamarija Pažin Morović za portal “Zdrava krava“.

Pravila branja

Kantarion se bere od sredine juna do avgusta. Bere se gornji zeleni deo jer se u cvjetovima i gornjim listovima nalazi najviše aktivnih materija. U listovima se nalaze sitne uljne žlijezde, pa kad ih okrenete prema suncu, izgleda kao da su puni rupica.

Upale mišića

Kantarionovo ulje je odličan izbor za masažu radi povoljnog djelovanja na cirkulaciju. Jako je učinkovito kod upale mišića i živaca, reume, išijasa i gihta.

Domaće ulje

Napunite čistu teglu cvijetom kantariona koji ste prethodno prosušili na čistoj krpi (cvijet ne smije biti previše suh). Prelijte cvijet maslinovim ili drugim hladno cijeđenim uljem do vrha tegle. Stavite posudu na svjetlo mjesto i ostavite mjesec dana. Zatim procijedite ulje u čistu ambalažu.

Domaći proizvodi za kožne probleme

Za lice i vrat nakon sunčanja

U čaši hladnog čvrstog jogurta pomešajte kašičicu kantariona. Nanesite na lice i dekolte kao i na druge crvene dijelove tijela. Ostavite pola sata pa isperite mlakom vodom.

Masaža za umorna stopala

Pripremite 10 ml kantarionovog ulja, pet kapi metvice i pet kapi prave lavande. Utrljajte mješavinu u stopala nakon tople kupke, lezite i stavite ih na jastuk..

Višenamjenski losion za kožu

Uzmite 80 ml kantariona, 20 ml hidrolata lavande i 25 kapi eteričnog ulja prave lavande. Pomiješajte u bočici s raspršivačem. Nakon tuširanja protresite i nanesite na mokru kožu.

Ublažava nastanak strija

Kantarionovo ulje mogu koristiti i trudnice protiv nastanka strija i za perinealnu masažu. Ipak, budite oprezni jer se trudnicama ne preporučuje pijenje čaja od kantariona.

Protiv akni i hemoroida

Kod hemoroida, čireva, proširenih vena, herpesa, akni, ožiljaka, iritacija i opekotina preporučuje se mazanje kantarionovim uljem nekoliko puta na dan.

Komentari

komentara