Zdravlje

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA LEUKEMIJU: Evo koji su prvi znakovi raka krv

Napisao H. H.

Evo ko je najviše ugrožen od leukemije a ovaj vid liječenja se primijenjuje kod ove vrste raka…

Leukemija je rak krvnih ćelija, a evo koji simptomi otkrivaju da se u tijelu razvija ova opaka bolest, piše “Lepa & srećna“.

Postoji više vrsta ovog oboljenja, ali najviše je zastupljen karcinom belih krvnih zrnaca, odnosno leukocita. Leukociti se stvaraju u koštanoj srži i štite tijelo od bakterija, virusa, gljivica i abnormalnih ćelija. Kada leukociti ne funkcionišu pravilno, u tijelu se razvija leukemija. Od ove bolesti najviše su ugroženi:osobe sa genetskom predispozicijom, pušači, osobe sa Daunovim sindromom, oni koje pate od bolesti krvi (preleukemija), oni koji su se liječili hemoterapijom i radioterapijom, ozračeni i osobe koje su izložene hemikalijama poput benzina.

Simptomi koji ukazuju na leukemiju su: pojačano znojenje, naročito tokom noći, slabost i malaksalost, naglo mršavljenje, bol u kostima, otečene limfne žlijezde, uvećana jetra ili slezina, crvene tačke na tijelu, lako krvarenje, modrice, česte infekcije i groznica. Postoji nekoliko vidova liječenje leukemije, u zavisnosti od razvoja bolesti, a to su najčešće hemoterapija, radiološka terapija, transplatacija matičnih ćelija ili imunološka terapija.

Komentari

komentara