Zdravlje

Ne ignorišite ih – Znakovi koji vam govore da morate posjetiti doktora!

Napisao H. H.

Grč u nozi, trzanje očnog kapka ili štucanje nisu toliko alarmantni da odmah moramo trčati liječniku, ali ponekad su pokazatelji da se možda radi o nekom drugom zdravstvenom problemu.

Grčevi u nogama

Dug dan u visokim petama ili loše cipele mogu opteretiti mišiće, a to može dovesti do grčeva, pa čak i boli nekoliko sati kasnije. Drugi mogući krivac je neuravnoteženost elektrolita čija nestašica u organizmu dovodi do dehidracije.

Da biste spriječili grčeve, kupite kvalitetne cipele i jedite hranu bogatu elektrolitima poput kalcija, kalija i magnezija. Da biste umirili mišiće, sjednite na pod i noge stavite ravno pred sebe, a stopala potpuno istegnite. Ponavljaju li se grčevi na tjednoj bazi i toliko su žestoki da se primjerice budite noću, otiđite liječniku na pregled.

Štucanje

Do štucanja dolazi uslijed podražaja živaca ili moždanih centara koji kontroliraju dišnu muskulaturu, poglavito ošit (dijafragma). Liječnica Heather Agee iz medicinskog centra Johns Hopkins Bayview za Huffington Post objašnjava da štucanje može uzrokovati čak i određena količina hrane koju smo pojeli.

Protiv štucanja pomaže zadržavanje daha kao da ronimo, grgljanje vodom ili da privučemo koljena na prsni koš. Traje li štucanje dulje od dva dana, posjetite liječnika jer je moguće da štucanje ima neki ozbiljniji uzrok.

Treptanje oka

Iako ne postoji čvrst znanstveni dokaz, za treptanje oka i kapka zaslužan je stres, umor i previše kofeina. Imate li upravo taj problem, probajte izbjegavati kavu, više spavajte i manje vremena provodite ispred računala ili TV-a.

U slučaju da se počnu trzati i drugi dijelovi lica, idite liječniku jer su to znakovi koji upozoravaju na manjak kalcija ili neka neurološka stanja poput Parkinsonove bolesti.

Pucketanje čeljusti

Neugodan osjećaj kao da vam preskaču kosti u čeljusti može imati više uzroka, a jedan od njih je da noću možda nesvjesno škrgućete zubima, što uzrokuje ukočenost. Ukoliko pucketanje ne prestaje, otiđite kod stomatologa jer je moguće da vam je potrebna liječnička pomoć. Za škrgutanje zubima postoje navlake koje se noću stavljaju na zube i sprečavaju trošenje.

Vrtoglavica

Osjetite li vrtoglavicu nakon što naglo ustanete sa stolca ili iz kreveta, to je zato što se krv sručila u ekstremitete, pa je u tom trenutku manja fluktuacija krvi u predjelu glave. Vrtoglavica se može pojaviti i zbog niskog tlaka, pa provjerite jeste li možda dehidrirali, što sužava krvne žile, ili pak bili na visokim temperaturama, što širi krvne žile.

Stoga pijte dovoljno tekućine i nemojte naglo ustajati. Osjećate li vrtoglavicu, ostanite sjediti nekoliko minuta. Pijete li lijekove, računajte da i oni mogu uzrokovati vrtoglavicu, a ako nema nekog posebnog uzroka i javljaju se češće, otiđite liječniku.

tportal

Komentari

komentara