Zdravlje

8 zabrinjavajućih simptoma da se nešto gadno dešava u tvom tijelu

Napisao H. H.

Moderan način života je toliko buran da rijetko kada imamo vremena da zastanemo i oslušnemo svoje tijelo. Kada se nešto u našem organizmu promijeni, ili to ne primijetimo ili jednostavno mislimo da će sve biti u redu. Ipak, postoje neki simptomi koji ukazuju na ozbiljne bolesti i ne bi trebalo da ih ignorišemo.

Pogledajte koje nam to signale tijelo šalje, a koji nas upozoravaju da nešto nije u redu…

1. Neobjašnjivi gubitak težine

Neće se mnogo žena uznemiriti zbog gubitka kilograma. Međutim, ako iznenada smršate bez dijete i vježbanja, obratite pažnju. Razlozi mogu biti različiti: hronični stres, dijabetes, rak i tako dalje. Savjetuje se da odmah posjetite doktora, piše “Fokuzz“.

2. Hronični umor

Ponekada se osjećamo zaista iscrpljeno, ali ako ste umorni duže od dvije sedmice (čak i ako dovoljno spavate), bolje je da posetite doktora. Ovaj simptom može biti izazvan: problemima sa štitnom žlijezdom, srčanim bolestima ili nedostatkom vitamina D.

3. Promjene na grudima

Svaka žena bi trebalo da prekontroliše grudi jednom mjesečno. Ako primijetite bilo kakve promjene (u boji, obliku, kvrge i slično), odmah posjetite ginekologa ili doktora.

4. Kratak dah i vrtoglavica tokom jednostavnih vježbi

Ako i blaga fizička aktivnost kao što je penjanje na drugi sprat dovodi do vrtoglavice i kratkog daha, posjetite doktora jer ovi simptomi mogu da ukazuju na astmu ili srčane bolesti.

5. Ubrzani otkucaju srca

Ne morate da posjetite doktora ako vam se srce uzlupa tokom vježbanja ili kada ste nervozni. Međutim, ako osjećate da vam srce kuca brzo i bez ovih uticaja, definitivno bi trebalo da obratite pažnju.

6. Promjene na mladežima

Ako ste primijetili nove i neobične mladeže ili vam je stari mladež promijenio oblik ili boju, posjetite specijalistu. Naročito obratite pažnju ako provodite dosta vremena na suncu.

7. Nadutost

Svi osjećamo nadutost nakon obilne večere. Međutim, ako vaša nadutost nije povezana sa obrocima, možda imate problema sa jajnicima. Ako se brzo zasitite ili osjećate bol u karlici, odmah posjetite doktora.

8. Iznenadni gubitak vida

Ako ste primijetili da vam se vid iznenada promijenio ili vidite duplo, posjetite očnog doktora. Ako je praćen gubotkom ravnoteže, vrtoglavicom, problemima sa govorom, promjenama u izrazu lica i utrnulošću jedne strane tijela, odmah pozovite hitnu pomoć: ovi znaci su simptomi šloga.

Komentari

komentara