Zdravlje

PADA VAM KONCENTRACIJA? – Žvaćite žvaku!

Napisao admin

Dugotrajna koncentracija baš i nije vaša jača strana? Imamo dobu vijest za vas! Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako vam žvakaće gume mogu pomoći da se duže fokusirate na zadatke koji zahtijevaju kontinuiranu moždanu aktivnost.


žvakaća guma (foto:cure.ba)

Do ovakvog su zaključka došli britanski znanstvenici u čijem je istraživanju sudjelovalo 38 ispitanika koji su bili podijeljeni u dvije grupe. Obje su skupine morale odraditi 30-minutni audio zadatak koji je uključivao slušanje popisa brojeva od 1-9 koji su im čitani slučajnim redoslijedom. 

Sudionici su ocjenjivani po preciznosti i brzini mogućnosti da otkriju niz neparnih-parnih-neparnih brojeva, poput npr. 7-2-1. 

Rezultati su pokazali da su ispitanici, koji su tijekom rješavanja zadatka žvakali žvakaću gumu, brže reagirali i izgovarali točnije rezultate od sudionika koji nisu imali žvakaću. Ovaj fenomen je posebno bio izražen kako se zadatak bližio kraju, što sugerira da nam žvakaća guma može pomoći da se usredotočimo na zadatke koji zahtijevaju kontinuiranu moždanu aktivnost tijekom dužeg vremenskog razdoblja. 

Prethodna istraživanja su pokazala kako žvakaća guma može poboljšati koncentraciju kad je riječ o obavljanju vizualnih memorijskih zadataka. 

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu British Journal of Psychology.

vijesti.ba

Komentari

komentara