Zdravlje

CIN promjene vrata maternice znaju se povući same od sebe

Napisao H. H.

Stanične promjene na vratu maternice koje se mogu pretvoriti u rak možda ne trebaju liječenje i mogu se popraviti same od sebe u 50 posto slučajeva, pokazalo je novo britansko istraživanje.

U okviru istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu British Medical Journal, praćeno je više od 3000 žena i utvrđeno je da se polovica umjerenih lezija pronađenih na rutinskim razmazima sama povukla.  Autori studije ističu da je i dalje vrlo značajno da se žene odazovu pozivima na testiranja jer redovito testiranje spašava živote, prenosi BBC.

Analize razmaza većine žena pokazuju normalne nepromijenjene stanice no za svaku dvadesetu test pokazuje neki oblik promjena stanica vrata maternice. Iako većina tih promjena neće voditi u rak i stanice se mogu vratiti u normalu, neke lezije ipak treba preventivno ukloniti. 

 

Liječnici tretiraju umjerene predkancerogne lezije klasificirane kao CIN 2 dok one kategorizirane kao CIN 1 redovito kontroliraju. Kategorizacija CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija) označava koliko su duboko uočene stanične promjene u odnosu na površinu vrata maternice.

CIN 1 označava zahvaćenost trećine površinskog sloja, CIN 2 dvije trećine, a CIN 3 čitavu debljinu površinskog sloja.

Istraživanje koje se bavilo CIN 2 lezijama pokazalo je da se više od polovice neliječenih slučajeva spontano popravi unutar dvije godine, a tek manje od trećine ne mijenja se. Tek svaki peti nalaz vremenom se pogorša. Za žene mlađe od 30 godina više od 60 posto lezija CIN 2 spontano se popravilo unutar dvije godine, 23 posto ostalo je nepromijenjeno, a 11 posto pogoršalo se.

To znači da na svakih tisuću žena mlađih od 30 godina s dijagnozom CIN 2 kod 600 će doći do spontane regresije, 230 promjena zadržat će se, a 110 će se pogoršati i moglo bi se pretvoriti u karcinom.

Profesorica Maggie Cruickshank sa sveučilišta Aberdeen kaže kako je čak i mali rizik od raka (0,5 posto prema ovoj studiji) za neke prevelik i da 50 do 60 posto izgleda za regresiju i dalje znači kockanje ako se ide na opciju praćenja i odgode liječenja.

No s druge strane, ono što prati uklanjanje dijela tkiva vrata maternice, poput boli, krvarenja, poremećaja menstrualnog ciklusa, izostanka s posla, mogućnosti komplikacija u trudnoći među kojima su pobačaj ili prijevremeni porod treba također uzeti u obzir u donošenju odluke. zdravlje.ba

Komentari

komentara