Zdravlje

SVAKO KO NOSI PROTEZU ZA ZUBE IMA VEĆU ŠANSU DA DOBIJE RAK: Nije tako bezazleno kao što mislimo

Napisao H. H.

Postoji mnogo ljudi širom svijeta koji su nosili ili još uvijek nose aparatić za zube.

Ali, da li ste se nekada pitali kakve posljedice oni mogu imati na vaše zdravlje?

Trebali biste znati da su metali kao što su željezo i nikl jako štetni za naše zdravlje.

Ortodontološki fakultet na Univerzitetu i Buenos Airesu (Argentina) sproveo je studiju koja je utvrdila da korištenje aparatića može dovesti do smrtonosnih posljedica.

Ispitivali su 31-godišnjeg pacijenta koji se žalio na nelagodnosti u ustima. Nakon pregleda doktori su mu dijganostifikovali čudan osteosarkom, koji je tip kancerogenog tumora u vilici.

Nakon detaljnog istraživanja i pretraga, doktori su otkrili deformacije na zubima pacijenta: većina mjesta gdje je nosio protezu, izgubio je zube ili je osjetio jake bolove. Pored toga, u tumoru je pronađeno veći broj metala, koji se vrlo često koriste u proizvodnji zubnih proteza, piše “Home healthy recipes“…

Nažalost, tretman pacijenta nije bio uspješan, zbog čega se rak širio po njegovim ustima. Od tada, doktori su počeli da sprovode još više istraživanja u vezi sa nošenjem proteza.

Rezultati su pokazali da aparatići za zube nisu zdravi ako se nose predugo.

S druge strane, ako se odlučite da ih nosite, trebate svakako obratiti pažnju na hranu koju unosite. Pravilna i uravnotežena ishrana su jako važni, te da naravno vodite računa o higijeni usta.

Komentari

komentara