Zdravlje

Dr. Nermin Avdić: “Građani antibiotike koriste kao bombone, zbog toga dolazi do razvoja…”

Napisao H. H.

Multirezistentne bakterije, otporne na sve antibiotike, do 2050. godine, kako posljednjih godina upozoravaju stručnjaci, odnosit će čak 10 miliona ljudskih života godišnje ili više od svih malignih bolesti zajedno.

Uzrok širenja superbakterija je prekomjerna upotreba antibiotika za kojima građani masovno posežu, čak i kada je riječ o virozi ili gripi.

Upozorava na to dr. Nermin Avdić, specijalista epidemiolog, direktor Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), koji ističe da su antibiotici moćno oružje u rukama zdravstvenih radnika, izuzetno važno protiv bakterija, ali se najčešće zloupotrebljavaju, piše “Avaz“…

“Antibiotici se ne koriste racionalno. Zbog toga dobivamo sve veću rezistenciju, jer ako se vratimo 40 ili 50 godina unazad, vidjet ćete da smo nakon penicilina svakih četiri ili pet godina imali nove antibiotike. U posljednjih desetak godina više nemamo novih antibiotika, ne pronalaze se”,kaže Avdić.

Stoga se, pojašnjava on, događa jaka rezistencija i dolazi do razvoja bakterija koje su otporne na sve antibiotike i dovode do smrtnog ishoda.

Neophodno je, kako navodi, racionalizovati upotrebu antibiotika i sačuvati ih za stvarnu potrebu.

“Nažalost, antibiotici su postali dostupni stanovništvu i ljudi ih uzimaju kao bombone i zbog toga nastaju veliki problemi”, upozorava Avdić.

Doktori dobili mape

U ZJZ su mikrobiolozi načinili lokalne mape rezistencije antibiotika.

“Utvrdili smo da je rezistencija na pojedine antibiotike toliko zabrinjavajuća da ih moramo staviti ustranu, da se malo “odmore”, kako bismo ih ponovo mogli upotrijebiti. Bakterije ponovo postaju osjetljive na antibiotike koji se neko vrijeme ne koriste. Mape su dostavljene doktorima u bolnicama kako bi imali pregled kada i koji antibiotik da koriste”, kaže Avdić.

Komentari

komentara