Zdravlje

Ležanje, antibiotici i hladan tuš ne pomažu! Što nikako ne smijete raditi ako imate gripu?

Napisao H. H.

Boli vas cijelo tijelo, imate temperaturu, kašljate, curi vam nos… Imate gripu, zar ne?

Ako je tako, evo nekoliko stvari za koje liječnici tvrde da ih nikako ne smijete raditi ako imate gripu.

1. Preskočite lijekove za kašalj

Gripa može uzrokovati gadan kašalj koji vas ostavlja iscrpljenima i umornima. No, lijekovi za kašalj koje možete kupiti bez recepta jednostavno ne pomažu. To je zato što su doze za suzbijanje kašlja u takvim lijekovima preniske, tvrdi dr. Richard Irwin, profesor medicine na Sveučilištu Massachusetts, prenosi “Ordinacija“.

2. Ne uzimajte antibiotike

Gripu uzrokuje virus, a antibiotici liječe bakterijske infekcije. Bilo bi dobro da se oko svakog uzimanja lijeka savjetujete s liječnikom, a antibiotike nikada ne uzimajte na vlastitu ruku.

3. Nemojte samo ležati

Odmaranje za vrijeme gripe od velike je važnosti, ali ležanje ne pomaže plućima. Bolje je da se naslonite u krevetu na jastuke jer tako će se lakše očistiti pluća. Ako vam je glava uspravno lakše ćete disati i manje kašljati, složni su liječnici.

4. Ni blizu alkoholu!

Zbog alkohola nećete moći dobro spavati, a i dovodi do dehidracije. Uz sve to i gripu osjećat ćete se znatno lošije. Kako bi se oporavili od gripe važno je odmarati i piti pune tekućine (čaj, voda).

5. Ne skidajte temperaturu hladnim tušem

Stručnjaci upozoravaju kako hladan tuš i ledene kupke neće sniziti temperaturu već pogoršati stanje. Bolje rješenje je kupanje ili tuširanje u mlakoj vodi.

6. Ne idite na posao

Ovo ne treba posebno napominjati, ali nikako ne idite na posao.

Za izlječenje je ključno ostati kod kuće i odmarati, a hodanjem na posao samo ugrožavate svoje kolege.

Prema nekim preporukama, savjetuje se da ne idete na posao tako dugo dok barem 24 sata nemate temperaturu i to bez uzimanja lijekova za snižavanje temperature.

Komentari

komentara