Zdravlje

Previsoke temperature zimi doslovno dozivaju gripu i prehladu: Evo najboljih domaćih lijekova koji će te spasiti

Napisao H. H.

Previsoke temperature zimi doslovno dozivaju gripu i prehladu: Evo najboljih domaćih lijekova koji će te spasiti

Što se tiče prehlade, ona može biti popraćena groznicom, nešto slabijom temperaturom, kašljem, začepljenim nosom, ali obično brzo prolazi, dok gripa traje minimalno sedam dana. Uz ibuprofene od velike je važnosti da pijete dovoljno tekućine i provjetravate prostorije u kojima boravite, a osjećat ćete se bolje i od ovih prirodnih preparata:

Lijek za kašalj – špinani šećer

Ovo je jedan od najstarijih prirodnih lijekova za zaustavljanje kašlja, a radi se tako da otopite nekoliko kašika šećera na jakoj vatri dok ne poprimi svjetlosmeđu boju. Zatim ga prelijete čašom mlijeka i miješate dok se šećer sasvim ne otopi. Pije se toplo.

Napitak od luka

Ovaj napitak također je odličan u borbi protiv kašlja i za podizanje imuniteta. Očistite i narežite na rezance četiri srednja luka te ih zajedno s pola litre vode i dvije do tri kašike šećera kuhajte na laganoj vatri barem sat i pol dok sirup ne postane gust. Ako te smeta miris i okus luka, u sirup dodajte malo soka od limuna.

Sirup od crne rotkve

Crna rotkva je povrće koje je prilično zanemareno, a sadrži brojne vitamine i minerale. Ovaj sirup jedan je od najefikasnijih protiv kašlja. Sve što trebate napraviti jeste odrezati vrh rotkve i izdubiti joj sredinu te unutra nasipati šećer ili med, poklopiti odrezanim vrhom i pustiti da odstoji preko noći.

Sirup uzimajte par puta dnevno po jednu kašiku i vrlo brzo ćete prestati kašljati.

Limun, med, đumbir i češnjak

Svaki za sebe je izuzetno ljekovit, a u kombinaciji su još jači borci protiv prehlade i gripe. Naribajte malo đumbira, narežite par kriški limuna i češnjak te ih prelijte medom. Uzimajte par kašika svakog dana.

Propolis i med

Propolis liječi brojne tegobe pa i virusna oboljenja poput prehlade i gripe. Može se nabaviti u svakoj običnoj ili biljnoj apoteci, a uzima se tako da se oko 20 kapi nakapa na kašiku meda i tako proguta. Kod kuće bi svakako trebali imati i sprej za nos i grlo na bazi propolisa i kadulje.

Topla limunada

Ako doma nemate ništa osim limuna i meda, nema problema. Ovaj dvojac itekako pomaže ojačati imunitet. Iscijedite dva limuna i pomiješajte s čašom ili dvije zagrijane vode (ne kipuće). Limunadu zasladite medom i odmah je popijte, a možete je i grgljati ako imate upaljeno grlo.

Inhalacija

Za prohodne dišne puteve važno je redovno se inhalirati. Ako nemate nijedno eterično ulje, u posudu vruće vode stavite limunov sok koji će djelovati kao prirodni antibiotik. Inhalirati se možete i čajem od kamilice, kadulje, mente ili bosiljka.

Komentari

komentara