Zdravlje

Novo istraživanje – Evo kako ćete blistati od zdravlja

Napisao admin

Da li je moguće blistati od zdravlja? Ako je vjerovati novo istraživanju, odgovor je potvrdan.


zdravlje (foto:cure.ba)

Uzimanje barem tri porcije voća i povrća dnevno – naročito šargarepe, kupusa i kivija – daje koži „zdrav” sjaj već poslije nekoliko nedjelja, kao da ste bili na sunčanju. 

Psiholozi sa Univerziteta Saint Andrews analizirali su uticaj konzumacije voća i povrća na percepciju tena i sveopštem utisku zdravlja. 

Učesnici u istraživanju (muškarci i žene) jeli su tokom šest nedjelja obroke koji su obilovali voćem i povrćem, a onda su drugi ocjenjivali privlačnost njihovih lica na osnovu fotografija napravljenih prije i poslije eksperimenta. 

Povećan unos voća i povrća doveo je do jačanja prirodnih crvenih i žutih nijansi na koži. 

Naučnici su izračunali da je 2,9 porcija voća i povrća dnevno tokom šest nedjelja dovoljno da ljude učini da izgledaju zdravijim, dok će 3,3 porcije pojačati nečiju privlačnost. Naime, osobe sa „zdravim sjajem” ocijenjene su i najpoželjnijim. 

Zagovornici što veće konzumacije voća i povrća mogli bi da iskoriste ove rezultate i pokažu kako ono ne samo da je zdravo već vas čini i privlačnijim. 

„Rezultati našeg istraživanja mogli bi da motivišu pojedince da odbace rizično prekomjerno izlaganje ultraljubičastim zracima u korist bolje ishrane, jer će tako poboljšati i svoj izgled”, kaže dr. Ros Whitethead, vođa istraživanja. „Boja kože povezana sa uzimanjem voća i povrća utiče na opšti utisak zdravstvenog stanja više nego sunčanje u solarijumu”. 

Karotenoidi – hranljive materije zadužene za boju hrane u šargarepi ili slatkom krompiru – najzaslužniji su za ovaj efekat. Oni se nalaze i u svim slojevima ljudske kože.

vijesti.ba

Komentari

komentara