Zdravlje

Med od bundeve je pravi melem za jetru, evo kako pripremiti ovaj lijek!

Napisao H. H.

Za pripremu meda bit će vam potrebna jedna zrela žuta bundeva,kojoj ćete odsječete vrh i izvadite unutrašnjost. Nakon toga u dobijeni veliki otvor treba nasuti šećer, , te gore poklapamo odsječenim vrhom i ostavljamo na desetak dana na prohladno mjesto.

Najbolje je bundevu staviti u neku veću činiju,radi sigurnosti, šećer će se otopiti u bundevinom soku.Kada se šećer otopi skidamo poklopac i sipamo dobivenu tečnost u staklenu posudu.

U koliko se pojavi pljesan to nije ništa strašno. U tom slučaju napravite rupu na dnu bundeve, i kroz nju sipajte med u posudu.

Najbolje je med čuvati u frižideru u čistoj staklenoj tegli, najviše mjesec dana.

Kako se koristi med od bundeve

To je vaš izbor, možete korsititi kao zaslađivati čaj ili samostalno 2-3 puta dnevno, po 2-3 supene kašike,  kao preliv za slatko.

 

Image result for med u bundevi

 

Konzumirajte sjeme od tikvem evo zašto!

Već hiljadama godina, sjemenke bundeve se koriste u medicinske svrhe. Bogat su izvor  kalcija, kalija, magnezija, željeza, cinka i vitamina K. Kao grickalice su odličan izbor jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su tijelu neophodne za održavanje zdravlja srca i regulisanje krvnog pritiska. Predstavićemo vam iznenađujuće zdravstvene prednosti sjemenki bundeve i zašto ih trebate jesti umjesto nezdravih grickalica.

 

Protiv raka

Istraživanje koje su sproveli španski naučnici je pokazalo da sjemenke bundeve sadrže spojeve koje se uspješno bore protiv ćelija raka. Još jedno istraživanje, ovog puta njemačkih naučnika, potvrdilo da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke bundeve imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke. Jednako učinkovitima su se pokazale i sjemenke suncokreta.

Dobre za zdravlje prostate

Ulje ovih sjemenki se koristi za liječenje povećane prostate (hiperplazije). Ono sadrži antioksidanse i fitohemikalije koji smanjuju nivo slobodnih radikala u tijelu i sprječavaju nastanak kancerogenih ćelija.

Ublažavaju simptome menopauze

Ako želite da na prirodan način poboljšate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, sjemenke bundeve su odličan izbor. Regulišu napadaje vrućine, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promjena raspoloženja. Dokazano je da sjemenke bundeve povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i regulirišu krvni pritisak.

Image result for med u bundevi

Smanjuju holesterol

Po raznim istraživanjima, sjemenke bundeve mogu smanjiti loš holesterol mogu  za 13%, a nivo ukupnog holesterola za 10%. Također smanjujurizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.

Štite od dijabetesa

Sjemenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Ustanovljeno je da su učinkovite u regulisanju razine šećera u krvi i povećanju osjetljivosti tijela na inzulin. Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju sjemenke bundeve kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje.

Dobre za mršavljenje

Bogat su izvor vlakana i proteina, a oni su ključni u gubitku kilograma. Samo 30g sjemenki bundeve ima oko 5g proteina, što će vas duže držati sitima. Ipak, konzumirajte ih umjereno jer šolja sjemenki sadrži oko 285 kalorija.

Poboljšavaju raspoloženje

Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Naučnici su ustanovili da sjemenke bundeve pokazale odlične u smanjenju simptoma depresije. takođe su odlične su za smanjenje stresa i anksioznosti. Jednim istraživanjem se pokazalo da povećavaju želju za seksom.

Komentari

komentara