Zdravlje

Zašto neke žene na grudi stavljaju listove kupusa?!

Napisao A. K.

Ne možete često vidjeti ženu s listovima kupusa u grudnjaku, ali ta metoda praktikuje se već stotinama godina.

Kupus je od davnina poznat po ljekovitim dejstvima i to ne samo za grudi.

 

Ovaj trik koriste dojilje stotinama godina. Listovi kupusa ublažavaju bol i upalu. Stavljaju se direktno na grudi i drže neko vrijeme.

 

Kako da to napravite

Na grudi se stavljaju svježi listovi kupusa preko kojih je prethodno potrebno dobro proći valjkom za tijesto kako bi omekšalo i bolje prionulo uz prsa. Osim toga, tako se aktiviraju ljekovita svojstva. Možete ih držati nekoliko sati ili čak spavati s njima.

 

Druga metoda je stavljanje listova u frižider da budu hladni pa se tako stavljaju na grudi i drže oko 20 minuta. Ovaj postupak ponovite tokom dana.

 

Smanjuje oticanje zglobova

Mnogi fizioterapeuti preporučuju omatanje zglobova listovima kupusa kako bi se smanjila upala.

 

Postupak: Najprije s listova uklonite krute žile pa ih stavite između dva papirna ubrusa. Po tome pređite valjkom za tijesto ili malo izudarajte čekićem za meso.

 

Stavite listove na zglob i omotajte kompresionim zavojem. Oblogu možete držati nekoliko sati ili čak preko noći.

 

Ublažava glavobolju

Kupus je bogat vitaminima C i K, te folnom kiselinom, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom i željezom te je zbog tih svojstava dobar lijek za ublažavanje glavobolja. Mnoge glavobolje uzrokovane su stresom ili nedostatkom važnih nutrijenata, a konzumacija kupusa kod toga pomaže.

 

Postupak kod glavobolje: Listovi kupusa stave se na čelo ili na sljepoočnice. Kao i u prethodnim slučajevima, listove malo zgnječite valjkom ili batom. Tako će se kroz kožu upiti hranjive materije, a kupus će vas, takođe, osvježiti. Prije nego što ih stavite na kožu, listove možete staviti na 15 minuta u zamrzivač i rashladiti.

 

Pomaže štitnoj žlijezdi

Štitna žlijezda je jedna od najvažnijih žlijezda u tijelu. Ona proizvodi hormone ključne za zdravlje i normalnu funkciju našeg tijela.

 

Postupak: Prema narodnoj medicini, na vrat je dobro stavljati obloge od listova kupusa kako bi se neutralisalo ono što ometa njen normalan rad.

 

Neki obloge drže preko noći, a drugi po nekoliko sati tokom dana – izaberite kako vam je ugodnije, otkriva portal “dherbs.com“.

 

Izvor: Nezavisne.com

Komentari

komentara