Zdravlje

Znamo da je cimet česti dodatak slatkim jelima ali je i prirodni lijek za mnoge bolesti,evo i koje?

Napisao H. H.

Cimet se može upotrijebiti za liječenje srčanih bolesti te za smanjenje kolesterola. Mnoga istraživanja o korištenju cimeta pokazuju da značajno utječe na smanjenje razine šećera u krvi. Cimet djeluje kao antimikotik i može liječiti gljivične infekcije. Također može liječiti i Helikobakter pilori te infekcije koje on prouzročuje, a koje dovode do čireva. Cimet se također može koristiti kao dodatak vodi za grgljanje u liječenju upale grla.

Cimet se stoljećima koristiti u kineskoj i ajurvedskoj medicini, Egiptu i Rimu. U tradicionalnoj kineskoj medicini cimet se koristi već više od 5000 godina za liječenje prehlada, problema probava i mučnine te bolne menstruacije. Cimet se također može koristiti za poticanje cirkulacije kod onih koji imaju kronično hladne noge, a topao gornji dio tijela, stanje poznato u kineskoj medicini kao Kwai.

Egipćani su ga koristili za balzamiranje mumija i konzerviranje mesa. Stari Rimljani su ga koristili protiv kašlja i prehlade, a također su ga palili kako bi pročistili zrak. Također su ga koristili kao ponudu u svetištima. Plinije Stariji u prvom stoljeću pisao je da je cimet bio 15 puta vredniji od srebra. U indijskoj ajurvedskoj medicini, cimet se koristi za liječenje dijabetesa, probavnih smetnji i tretiranje onih s kapha poremećajem. Cimet je sastojak koji se stavlja u čaj i kao takav pomaže probavu voća i mliječnih proizvoda.

Trudnice bi trebale izbjegavati korištenje cimeta jer on može uzrokovati razrjeđivanje krvi što nije dobro tijekom trudnoće. Tako je preporučeno savjetovati se s liječnikom ukoliko uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi ili za dijabetes, a želite dodati cimet svojoj prehrani.

Komentari

komentara