Zdravlje

Regija i danas okovana snijegom i ledom – Na Bjelašnici 78 cm snijega, neki bh. gradovi ostali bez struje

Napisao admin

Veći dio regije zapadnog Balkana prethodnih dana zahvatile su jake sniježne padavine praćene vrlo niskim temperaturama koje su nastavljene i danas. Najintenzivnije snježne padavine zabilježene su u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, dok je za razliku od prethodnih dana snijeg danas zahvatio i Crnu Goru, javljaju dopisnici agencije Anadolija.


Sniejg u BiH (foto: cure.ba)

Što se tiče BiH najviše padavina zabilježeno je na planini Bjelašnici 78 centimetara, a najmanje u Neumu od pet do deset centimetara.

U Hrvatskoj, koju je najprije zahvatilo nevrijeme i mećave koje su se potom proširile regijom.

U Hrvatskoj se danas i u naredna tri dana ne očekuju padavine. Trenutna temperatura u glavnom gradu Hrvatske Zagrebu iznosi -6 stepeni Celzijusa. Narednih dana će biti suho, stabilno, hladno vrijeme, izrazito hladna će biti jutra pa se u većini krajeva očekuje jutarnja temperatura između  -19 i -14 stepeni Celzijusa, saopćeno je iz državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske.

Hladno će biti i na Jadranu gdje će se temperatura kretati između minus pet i ništice, jedino će na otocima malo toplije.

Međutim, od petka se očekuje porast temperatura, a od subote i nove padavine ali uglavnom u vidu kiše.

U Zagrebu između 23 i 33 centimetra snijega dok je na Zagrebačkoj gori 67 centimetara, Varaždinu 13, Kninu šest centimetara, dok se  na Jadranu snijeg uglavnom otopio.

Snijega ima i u unutrašnjosti Istre oko pet centimetara, na Jadranu snježnog pokrivača nema ali puše jaka bura, potvrđeno je agenciji Anadolija iz državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske.

Što se tiče BiH, snježne padavine nastavljene su i danas. Najviša temperatura zraka izmjerena je u Mostaru pet stepeni dok je najniža na Bjelašnici -14 stepeni Celzijusa, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Temperature zraka u 13 sati:
Bjelašnica -14, Ivan Sedlo i Kupres -5, Sokolac -4, Tuzla -3, Sarajevo, Doboj, Gradačac, Srebrenica i Goražde -2, Zvornik -1, Bugojno, Jajce, Livno, Prijedor i Sanski Most 0, Banja Luka, Bihać i Zenica 1, Drvar 2, Trebinje 3, Mostar 6, Stolac 7, Neum 8 supnjeva.

Kako javlja dopisnik Anadolije i Hercegovina je jutros osvanula pod snježnim pokrivačem. Snijeg je pao i u jedinom bh. gradu na moru, Neumu, čija se visina, prema riječima Pere Pavlovića iz Civilne zaštite HNK, kreće od pet do deset centimetara, kao i u Stocu. Prema njegovim riječima visina snježnog pokrivača u Čitluku iznosi 20 centimetara,a većina putnih pravaca u HNK je prohodna, osim lokalnih puteva.

Neka od naselja u općinama Čitluk, Čapljina, Ravno i Neum su ostala bez napajanja električnom energijom, prigradsko naselje Grevići u Općini Jablanica i kompletno područje Buturović Polja kod Konjica.

I Crnu Goru su zahvatile obilne padavine, što je pod uticajem ciklonske aktivnosti uslovilo i snježne padavine u glavnom gradu, a kako su meteorolozi najavili, jako niske temperature u cijeloj Crnoj Gori biće izražene i narednih dana, saznaje dopisnik agencije Anadolija.

U Podgorici je jutros izmjerena temperatura iznosila 0 stepeni, dok je najniža temperatura izmjerena na Žabljaku, i u Pljevljima sedam stepeni ispod nule.

Visina sniježnog pokrivača u Podgorici iznosi 15 centimetara, dok je na Žabljaku narastao do 102 centimetra, u Kolašinu 66, a Nikšiću 53 centimetra, Šavniku 42, a na Cetinju 40 centimetara.

Zbog velikih snježnih padavina zatvoren je aerodrom u Podgorici, saznaje dopisnik agencije Anadolija kao i da su u toku radovi na čišćenju piste, letovi će biti odloženi, a očekuje se brzo uspostavljanje saobraćaja.

Ništa bolja situacija nije ni sa saobraćajem. Sobraćaj na relaciji Nikšić-Šavnik-Žabljak, biće zatvoren za sve kategorije vozila, dok je šleperima i kamionima zabranjeno kretanje na putevima od Podgorice do Kolašina i do Cetinja i Budve. Put je za sve kategorije vozila takođe zatvoren i na relaciji od Mojkovca do mosta na Đurđevića Tari, u pravcu Žabljaka i Pljevalja.

U Srbiji i danas sniježno i oblačno.

Kako je saopćiio Republički hidrometereološki zavod (RHMZ) danas se očekuje hladno vrijeme sa snježnim padavima.

Temperatura u većini mjesta je ispod nule od -15 do -5, a tokom dana od -7 do -1 stepen Celzijusa.

Na Kopaoniku je jutros izmjereno -11. U Planinskim područjima jak vjetar i vejavica, očekuje se i stvaranje snežnih nanosa. Na području Pešterske visoravni gdje visina snježnog pokrivača iznosi 35 cm, sinoć je 15 sela ostalo zavejano, potvrđeno je iz Opštine Sjenica dopisniku agencije Anadolija.

Prema najavama meteorologa hladno vrijeme u Srbiji očekuje se i u srijedu.

Ništa bolja situacija nije ni u Makedoniji gdje snijeg otežava gradski i međugradski saobraćaj, a veće količine snježnih padavina mogu se očekivati u večernjim satima, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Također vlasti upozoravaju vozače da vožnju prilagode uslovima na putu.

cure.ba

Komentari

komentara